Suïssa decideix en referèndum mantenir l'acord de lliure circulació amb la UE

El partit conservador argumentava que els immigrants comunitaris prenien la feina als locals

La població de Suïssa ha votat aquest diumenge en referèndum a favor de mantenir la llibertat de circulació de ciutadans de la UE en el seu territori. Amb una participació del 60%, han rebutjat per un 61,71% la proposta dels conservadors de la Unió Democràtica de Centre (UDC) de posar fi a l'acord de lliure circulació que està en vigor des del 2002.

La UDC va ser el partit més votat a les legislatives de l'any passat i ha fet campanya per limitar l'entrada d'immigrants comunitaris al país, que considera perjudicial per als treballadors suïssos més grans. El partit socialista i la resta de formacions amb representació al Parlament s'oposava al canvi, argumentant que la lliure circulació està vinculada a altres acords de la UE en matèria agrícola, comercial, científica i de transports.

A les zones amb més presència de treballadors comunitaris, com Basilea o Ginebra, també han votat a favor de la lliure circulació, mentre que els conservadors han guanyat a les zones rurals més tradicionalment euroescèptiques, com el cantó del Tesino, fronterer amb Itàlia.

Caces per modernitzar l'exèrcit

En la mateixa jornada els suïssos i suïsses han avalat per la mínima (50,14%) la compra de caces per modernitzar les seves forces aèries per valor de 5.500 milions d'euros. Grups pacifistes i partits d'esquerra havien aconseguit sotmetre a referèndum la compra, que ja havia estat aprovada al parlament, argumentant que Suïssa, tradicionalment neutral, no necessitava aquesta inversió.

També s'ha aprovat pel 60,34% de vots concedir dues setmanes de permís de paternitat voluntari i remunerat, una altra derrota per als conservadors, que s'oposaven a la mesura. En una quarta consulta els electors s'han pronunciat per mantenir la protecció del llop, un animal que s'ha pogut recuperar, cosa que ha provocat un augment dels atacs a ramats en els últims anys. Per un 51,93% dels sufragis el llop continuarà protegit.