L'Haia jutja per crims contra la humanitat el Terminator del Congo, acusat d'assassinar 5.000 civils

Ntaganda es declara innocent en el primer dia de la vista al Tribunal Penal Internacional

Conegut amb el sobrenom de 'Terminator' Bosco Ntaganda, exlíder congolès acusat de crims de guerra i lesa humanitat, s'ha declarat aquest dimecres "no culpable" davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) que el jutja a l'Haia. El processat va ser cap adjunt de l'estat major general de les anomenades Forces Patriòtiques per a l'Alliberament del Congo.

"Em declaro no culpable de tots els càrrecs de què m'acusen", ha assenyalat Ntaganda, després de la lectura dels càrrecs en la primera jornada del judici en què se li imputen els crims comesos a la República Democràtica del Congo entre el 2002 i el 2003. Els primers testimonis començaran a declarar a partir del 15 de setembre.

Ntaganda, que encara que té la nacionalitat congolesa i és ruandès de l'ètnia tutsi de naixement, s'enfronta a 13 càrrecs de crims de guerra i 5 més contra la humanitat presumptament perpetrats a la regió d'Ituri (al nord-est del Congo).

Es tracta dels càrrecs d'assassinat i intent d'assassinat, atac a civils, violació, esclavitud sexual de civils, pillatge, desplaçament de civils, atac a objectes protegits, destrucció de la propietat de l'enemic i violació i esclavitud sexual. Un testimoni va trobar els cadàvers de la seva dona i nens entre les víctimes de la massacre en un camp. Es calcula que arran de les ordres de Ntaganda, el seu exèrcit va executar uns 5.000 civils.

També se l'acusa de l'allistament i reclutament de  nens soldats menors de 15 anys i d'utilitzar-los per participar activament en hostilitats, de persecució i de transferència forçosa de la població entre l'1 de setembre del 2002 i finals de setembre del 2003 a Ituri.

El TPI ja va condemnar el 2012 el senyor de la guerra Thomas Lubanga, el cap de Ntaganda, a 14 anys per crims similars.