Tots contra Elizabeth Warren en el nou debat dels candidats demòcrates a la Casa Blanca

La seva pujada als sondejos la posa al punt de mira, mentre que Sanders rep el suport d'Ocasio-Cortez

La senadora per Massachusetts, Elizabeth Warren, ha pagat aquesta nit el seu ascens fulgurant en la carrera demòcrata cap a la Casa Blanca, que l'ha portada en els últims dies a superar el senador Bernie Sanders i situar-se just darrera de l'encara favorit, l'exvicepresident Joe Biden, en les enquestes. En el quart debat de candidats demòcrates a la presidència, celebrat aquesta matinada catalana a Ohio, Warren s'ha convertit en el principal blanc dels atacs de la resta de candidats. 

Les principals escomeses li han arribat a compte del seu pla de salut pública universal, Medicare for All, i dels dubtes sobre com podrà finançar-lo. "Pujarà vostè els impostos a la classe mitjana per pagar per aquest pla, sí o no?", li va preguntar Marc Lacey, periodista del New York Times, diari que organitzava el debat juntament amb la CNN.

"He deixat clar els meus principis: els costos pujaran per als rics i les grans empreses, i per a les famílies treballadores de classe mitjana, els costos baixaran", va respondre Warren, una afirmació que va resultar massa ambigua per a l'alcalde de South Bend, Pete Buttigieg, que li va retreure que "tingui un pla per a tot excepte" per finançar el seu pla. "Ho han sentit, una pregunta de sí o no es queda sense una resposta de sí o no. És per això que la gent aquí, a l'Oest Mitjà, està tan frustrada amb Washington en general i amb el Capitoli en particular", va dir Buttigieg.

El mateix Bernie Sanders, que comparteix molts dels postulats de Warren i també proposa un pla de salut pública gratuïta per atothom, va assestar un cop a la seva companya: "Crec que és apropiat reconèixer que els impostos pujaran", va dir.

La senadora, que representa l'ala més a l'esquerra del Partit Demòcrata, va insistir en defensar una pujada d'impostos a les grans fortunes, que també proposa el senador de Vermont, Bernie Sanders, i es va preguntar per què la resta de candidats que estaven a l'escenari "pensen que és més important protegir els bilionaris que protegir una generació sencera de nord-americans".

"Vull donar una prova de realitat a l'Elisabeth, perquè ningú en aquest escenari vol protegir els bilionaris, ni tan sols el bilionari vol fer-ho -en al·lusió al candidat Tom Steyer, bilionari i filantrop mediambientalista-, simplement tenim diferents posicions i la teva idea no és l'única idea", li va respondre la senadora de Minnesota Amy Klobuchar, que va definir la proposta de Warren de Medicare for All com una "utopia". També l'excongressista de Texas, Beto O'Rourke, va arremetre contra Warren: "De vegades penso que la senadora Warren està més centrada en ser punitiva o victimitzar una part del país contra l'altra".

Tot plegat va fer que Warren ocupés la major part del temps durant aquest quart debat, en què ja participaven 12 candidats a la presidència, després que diversos postulants hagin anat abandonant la cursa.

Ocasio-Cortez dona suport a Sanders

Sanders, que ha estat molt absent de la campanya en els últims dies mentre es recuperava de l'infart que va patir, ha perdut terreny en la batalla demòcrata davant de l'altra representant de l'ala més radical del partit, Elisabeth Warren. El veterà senador, de 78 anys, va haver de respondre també a preguntes sobre la seva salut i la seva edat, davant la preocupació perquè pugui gestionar l'estrès de la campanya i d'una possible presidència.

"Deixi'm convidar-los a tots a l'acte multitudinari que celebrarem a Queens, a Nova York", va respondre Sanders, traient pit per la recent adhesió pública a la seva campanya de la mediàtica congressista Alexandra Ocasio-Cortez, que serà la "invitada especial" d'aquell míting. "Muntarem una enèrgica campanya arreu del país, així és com penso tranquil·litzar el poble nord-americà [sobre la meva salut]", va dir.

L'encara favorit, Joe Biden, però, també va haver de respondre sobre la polèmica amb Ucraïna que ha portat a obrir un procés d' impeachment contra Donald Trump i que l'ha posat en el punt de mira, pels esforços del president nord-americà per trobar indicis de corrupció en la seva actuació al país exsoviètic durant la seva etapa com a vicepresident dels EUA.

"El meu fill no va fer res malament", diu Biden sobre Ucraïna

"El meu fill no va fer res malament i jo no vaig fer res malament", ha afirmat Biden des de l'escenari del debat, en referència a les acusacions velades sobre un possible tràfic d'influències a Ucraïna, on el fill del candidat demòcrata, Hunter Buiden, va ocupar un càrrec al consell d'administració d'una empresa gasística. Preguntat sobre això pel moderador, Biden va assegurar que mai va parlar amb el seu fill sobre Ucraïna.

Amb tot, cap dels altres candidats va voler entrar a debatre la qüestió i molts d'ells van donar suport al procés de destitució obert contra el president Trump. El mateix Biden es va sumar al qualificatiu habitual del senador Bernie Sanders i va definir l'actual inquilí del Despatx Oval com "el president més corrupte de la història moderna" dels Estats Units. Biden també va criticar la decisió de Trump de retirar l'exèrcit nord-americà del nord de Síria per donar llum verda a la invasió turca contra els seus antics aliats kurds, i la va qualificar com "la cosa més vergonyosa que cap president ha fet mai en la història moderna".

Els drets reproductius de les dones, el control a les armes, la crisi dels opiacis o fins i tot els nous casos de violència policial, com la mort d'una dona negra a casa seva pels trets d'un policia blanc a través de la finestra, van ser altres dels temes que van centrar aquest quart debat dels candidats demòcrates a la Casa Blanca.