Trump enviarà mil soldats més a Polònia contra l'amenaça russa

Varsòvia comprarà, a canvi, 32 avions militars a Washington

Donald Trump ha anunciat aquest dijous el desplegament de 1.000 soldats nord-americans més a Polònia per fer front a Rússia, però ha fet una crida perquè Varsòvia i Moscou intentin un apropament, mentre que el seu homòleg polonès, Andrzej Duda, denunciava rotundament l'"imperialisme" rus.

Els Estats Units mantenen més de 4.500 unitats a Polònia amb caràcter rotatori, però Trump ha deixat clar que el miler de soldats extres no suposaran cap cost per a les arques públiques dels EUA, ja que correspondrà a Varsòvia proporcionar la base i la infraestructura. Els militars pertanyen a les tropes destinades a Alemanya, així que no caldrà enviar cap soldat des de territori nord-americà. A més, el govern polonès comprarà 23 avions de combat F-35 nord-americans. 

El desplegament és una clara resposta a Rússia, i Duda ha tingut paraules molt dures per a Moscou. "Ens agradaria que Rússia sigui el nostre amic, però per desgràcia Rússia està mostrant de nou la seva cara poc amable, desagradable i imperialista, i nosaltres no volem ser part de l'esfera d'influència russa", ha afirmat el president polonès.

Trump torna a exigir als membres de l'OTAN que compleixin amb les obligacions financeres de l'Aliança

Trump, en canvi, ha evitat fer una crítica directa contra Moscou i ha apuntat que confia que sigui possible un acostament entre Duda i el govern de Vladímir Putin. "Espero que Polònia pugui tenir una gran relació amb Rússia. Crec que és possible, realment ho crec", ha dit el mandatari.

Trump ha rebut Duda a la Casa Blanca, i malgrat que han mostrat plena sintonia, el president nord-americà ha estat rotund a rebutjar la polèmica reforma judicial que va presentar Varsòvia l'any passat i que ha estat durament criticada per la Unió Europea perquè forçaria la sortida de bona part dels jutges del Tribunal Suprem. Amb tot, Trump ha assegurat que no l'amoïna la possible devaluació del sistema democràtic polonès. 

Tropes dels Estats Units a Polònia

Duda ha insistit que la seva voluntat és retirar alguns dels jutges que van fer carrera al Partit Comunista i ha garantit que "la llibertat d'expressió es respecta absolutament" a Polònia i no hi ha problemes democràtics notables.

El govern polonès intenta aconseguir més presència militar a Polònia des que el nacionalista Duda va arribar al poder el 2015, i l'any passat fins i tot va proposar la construcció d'una gran base militar nord-americana sota el nom de Fort Trump.

Per la seva banda, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, s'ha felicitat per l'anunci de Trump en un tuit, en què ha assegurat que l'augment de tropes nord-americanes "demostra el seu fort compromís amb la seguretat d'Europa". 

Però Trump també ha reprès les seves crítiques al gasoducte Nordstream 2, que unirà directament Rússia i Alemanya, i no ha descartat imposar sancions per bloquejar-ne la construcció. "Estem avaluant [imposar sancions]. La gent té dret a fer el que vol fer, [però] hi he estat pensant, i soc jo qui va plantejar el problema del gasoducte", ha indicat, segons recull l'agència de notícies Efe.