Trump diu que sabrà "en el primer minut" si la seva reunió amb Kim Jong-un anirà bé

El president nord-americà se sent "confiat" i "positiu" de cara a la històrica trobada

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha marxat aquest dissabte del Canadà, unes hores abans que acabés la cimera del G-7, per dirigir-se cap a Singapur, on dimarts que ve tindrà lloc la seva històrica trobada amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. En resposta a una pregunta sobre aquesta qüestió durant la roda de premsa que ha ofert abans de marxar del Quebec, Trump ha assegurat que "en el primer minut" ja sabrà "si les intencions [de Kim] són serioses" i si la cimera ha d'acabar sent un èxit o no.

"És el meu toc, la meva sensibilitat, és el que faig", ha dit el president nord-americà. "Sabré de seguida si alguna cosa bona ha de sortir-ne", ha insistit Trump, i ha advertit, de nou, com ha fet ja diverses vegades, que si se n'adona que no anirà bé marxarà. "Si penso que no passarà res de bo no malgastaré el meu temps ni el seu", ha dit.

Trump assegura sentir-se "confiat" i "positiu" de cara a la cita: una trobada sense precedents entre un líder de Corea del Nord i un president dels Estats Units, dos estats rivals des de la guerra de Corea, que tècnicament encara està oberta, ja que no es va signar cap tractat de pau.

"Crec que Kim sap que aquesta oportunitat és històrica, sap que no tindrà mai més una oportunitat com aquesta, i vol fer una cosa gran per al seu poble", ha afirmat Trump, que ha remarcat que aquest diàleg al més alt nivell és una cosa que no s'ha fet mai per intentar resoldre el conflicte i que "s'hauria d'haver fet fa molts anys".

Sobre el que espera obtenir de la cimera no ha volgut entrar en detalls, però ha apuntat que "el mínim que en pot sortir és una relació" que comporti l'inici d'un procés de diàleg. "Vull aconseguir més que això, però almenys ens haurem vist, espero que ens haurem agradat i iniciarem un procés; això seria el mínim, el màxim ja el sabeu, però és un procés que demana temps", ha afegit, en al·lusió a l'objectiu principal dels Estats Units, que és aconseguir que Corea del Nord es desfaci completament del seu arsenal nuclear.