Turquia autoritza la policia a disparar contra manifestants

L'oposició d'Erdogan acusa el president de portar el país a una dictadura

El Parlament turc ha aprovat dues lleis restrictives que han estat criticades per l'oposició i organitzacions no governamentals com un pas més en el creixement de l'autoritarisme del país.

La primera normativa, anomenada Reforma de la seguretat interior, amplia la possibilitat que la policia faci interrogatoris, registres i escoltes telefòniques sense autorització judicial, i reforça la capacitat dels agents per reprimir manifestacions.

La llei autoritza a mantenir sota arrest durant 48 hores a sospitosos sense el permís d'un jutge, permet als agents disparar contra els que els llancin bombes incendiàries i preveu penes de fins a quatre anys de presó per a qui es cobreixi la cara durant protestes violentes.

Tota l'oposició -socialdemòcrates, nacionalistes i pro-kurds- ha rebutjat la normativa, que ha tirat endavant gràcies a la majoria absoluta que té l'islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP).

L'oposició considera que aquesta normativa suposa posar de facto el país sota la llei marcial i el socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP) ha anunciat que recorrerà la llei davant el Tribunal Constitucional.

"Turquia va cap a una dictadura", va dir el vicepresident del dretà Partit d'Acció Nacionalista (MHP), Oktay Vural, en referència al president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional i Human Rights Watch també han expressat la seva preocupació per aquesta norma, especialment pel que fa a l'ús d'armes de foc.

Per la seva banda, el govern islamista de Erdogan sosté que aquesta llei millora la seguretat ciutadana i ofereix millors instruments contra el terrorisme i les protestes violentes.

La segona norma polèmica aprovada permet a l'executiu ordenar el bloqueig de pàgines web sense prèvia autorització judicial, si considera que hi ha continguts irrespectuosos, que violen el dret a la privacitat o posen en perill l'estabilitat de l'Estat.