Ucraïna acusa Rússia de voler encetar la "Tercera Guerra Mundial" amb l'ocupació d'Ucraïna

Tensió a l'alça a l'est del país. L'exèrcit ucraïnès inicia la segona fase de l'"operació antiterrorista" envoltant la ciutat de Slaviansk, alhora que denuncia que les tropes russes es troben fent maniobres a un quilòmetre de la frontera

El primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, ha acusat aquest divendres Rússia de voler començar la "Tercera Guerra Mundial" amb l'ocupació "militar i política" d'Ucraïna i la creació d'un conflicte que, segons ell, s'estendrà a la resta d'Europa.

"L'intent d'obrir un conflicte militar a Ucraïna conduirà a un conflicte militar a Europa", ha manifestat avui Iatseniuk al govern interí del país. "El món encara no ha oblidat la Segona Guerra Mundial, però Rússia ja vol començar la Tercera".

Mentrestant, la tensió a l'est del país continua a l'alça. Les autoritats ucraïneses han alertat que les tropes russes es troben a menys d'un quilòmetre de la frontera fent maniobres militars. Per la seva banda, les forces de seguretat i tropes d'assalt ucraïneses han envoltat la ciutat de Slaviansk, al sud-est del país, en la segona fase de l'"operació antiterrorista" llançada ahir contra aquesta ciutat controlada per milicians pro-russos armats.

"L'objectiu és bloquejar totalment Slaviansk per localitzar el problema. L'operació s'està portant a terme en aquests moments", ha anunciat a Kíev el cap de l'administració presidencial d'Ucraïna, Serguei Pashinski.

Per la seva banda, el comandament en cap de l'"operació antiterrorista", el general Vasili Krútov, ha assegurat que les forces ucraïneses no assaltaran Slaviansk, que té una població de 120.000 habitants, per evitar víctimes civils.

Els Estats Units avisa Rússia que se li està acabant el temps per "canviar de rumb"

Mentrestant, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha denunciat que Rússia no ha fet "ni un sol pas" per complir l'acord diplomàtic de Ginebra per posar fre a l'escalada de tensió a Ucraïna, i ha advertit que "s'està acabant el temps perquè Moscou canviï el rumb" i que Washington "està preparada" per imposar més sancions.

"S'està acabant el temps perquè Rússia canviï el rumb [...]. Estem preparats per actuar", ha dit Kerry en una declaració des del departament d'Estat hores després que el govern rus anunciés l'inici de maniobres militars a la frontera amb Ucraïna. Kerry ha lamentat que Rússia continuï amb el seu "intent de sabotejar Ucraïna a marxes forçades" una setmana després de signar l'acord a quatre bandes a Ginebra.

El cap de la diplomàcia nord-americana també ha alertat que "si Rússia segueix en aquesta direcció, no només cometrà un error greu, sinó també car".

"El president Putin i Rússia afronten una decisió. Si Rússia tria el camí de rebaixar les tensions, la comunitat internacional, tots nosaltres, ho celebrarem. Si no, el món ha de tenir clar que els costos per a Rússia aniran a l'alça", ha afegit.

"Aquest és un intent de sabotejar a marxes forçades el procés democràtic a Ucraïna a través d'una grollera intimidació externa que s'ha atiat dins el país", ha dit Kerry.

El govern nord-americà fa més d'una setmana que avisa que té "preparades" més sancions contra Rússia si Putin no fa cap pas per rebaixar la tensió a l'est d'Ucraïna, i el president Barack Obama ha advertit durant la seva visita oficial al Japó que promourà aquestes mesures si Moscou no compleix l'acord de Ginebra.

No obstant això, i malgrat el to enèrgic de condemna utilitzat per Kerry, Washington no s'ha decidit encara a ampliar les sancions contra persones i entitats russes i ucraïneses pel suport al Kremlin en l'annexió de Crimea.

Escalada de la tensió, amb la mort de cinc milicians pro-russos

Cinc milicians pro-russos han mort aquest dijous en enfrontaments armats amb tropes ucraïneses a la ciutat de Slaviansk, bastió de la revolta pro-russa que va esclatar fa tres setmanes al sud-est d'Ucraïna.

Almenys dues columnes de carros blindats amb soldats d'elit ucraïnesos van avançar sobre la ciutat i van destruir tres dels llocs de control aixecats pels milicians pro-russos en tots els accessos rodats a la localitat.

Poc després d'aquestes accions, el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, va anunciar l'inici de maniobres militars a la frontera amb Ucraïna i va advertir que "la maquinària militar" que ha desplegat Kíev a la localitat de Slaviansk ha de ser aturada per evitar "una gran quantitat de morts i ferits".

"Ens veiem obligats a reaccionar davant aquest desenvolupament de la situació. A partir d'avui, iniciem maniobres de batallons tàctics [...] a les zones frontereres amb Ucraïna", va dir ahir.

Després de l'anunci de Xoigú, el president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxinov, va exigir a Rússia que replegui les seves tropes de la frontera amb Ucraïna i que cessi les ingerències en els afers interns del país.

Més continguts de