L'últim adéu a Mandela

Qunu, la petita població on va passar la seva infància, acull aquest diumenge el funeral per Madiba mort el dia 5 de desembre

Nelson Mandela rep sepultura aquest diumenge a Qunu, la població on va créixer i on des de les 8 hores d'aquest matí s'hi està celebrant el funeral del líder sud-africà.

Les restes de l'expresident han tornat, com era el seu desig, al lloc on va viure la seva infància enmig d'una nodrida comitiva policial i militar.

Familiars, amics i nombroses personalitats han assistit a l'acte públic, on hi havia més de 4.000 persones, i que precedirà a una darrera cerimònia molt més íntima i on no s'hi permetrà l'accés als periodistes.

Milers de veïns de la zona van sortir dissabte al pas del comboi per homenatjar el seu heroi, les restes mortals del qual han arribat procedents de Pretòria a bord d'un avió militar.

Al llarg del tram de la carretera uneix l'aeroport amb Qunu, ciutadans locals i altres procedents de molts punts de Sud-àfrica van aclamar al seguici fúnebre amb cançons d'agraïment, balls i imatges de l'antic activista.

Records de Madiba

A l'entrada de Qunu va ser rebut per centenars de persones, alguns d'ells veïns, que recordaven les seves vivències amb Madiba, com es coneix popularment l'exmandatari al seu país.

"El Nadal de 1995 es va passejar per aquí i va saludar a tots els habitants del poble que va trobar", relatava la vilatana Cynthia Xala.

"Va entrar a casa i va preguntar per Nomalady", afegia Xala en referència a la germana del seu pare, a qui Madiba coneixia personalment des dels seus anys de joventut al poble.

Festa per Nadal

Els més joves el recorden assegut a l'entrada de casa durant les festes per a nens que organitzava molts Nadal.

"Repartia regals per a tots, nines per a nosaltres i cotxes per als nois, em sento molt afortunada d' haver-lo conegut, va afegir Oyama, una jove que va assistir a una d'aquestes reunions el 2007.

Al seu costat, un grup de dones vestides amb vestit tradicional Xhosa –l'ètnia majoritària a la zona on va néixer Mandela–, entonaven cançons tradicionals i dansaven per la carretera d'entrada al poble.