Nord d'Àfrica

La ministra d'Exteriors de Líbia fuig del país per les protestes per la reunió amb el seu homòleg israelià

La trobada va ser la primera reunió d'alt nivell entre Líbia i Israel, que mai han mantingut relacions diplomàtiques

ARA
2 min
Manifestants creuant pneumàtics a Trípoli en protesta per la reunió amb Israel.

BarcelonaLa ministra d'Exteriors de Líbia, Najla al-Mangoush, ha estat destituïda i s'ha exiliat a Turquia per les protestes que s'han desencadenat arran de la reunió que va tenir amb el seu homòleg d'Israel, Eli Cohen, la setmana passada a Itàlia. La trobada va ser la primera reunió d'alt nivell entre Líbia i Israel, que mai no han mantingut relacions diplomàtiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al córrer la notícia de la reunió es van produir les primeres protestes a Trípoli, que després s'han escampat a altres ciutats del país, amb els manifestants portant banderes palestines. Va ser l'israelià qui va aixecar la llebre i va parlar del "gran potencial de la relació dels dos països", cosa que deixava a entendre que –com han fet altres països àrabs, com Bahrain, els Emirats Àrabs Units, el Marroc i el Sudan– Líbia podria normalitzar relacions amb Tel Aviv. Impulsada pels Estats Units, la política de normalització podria arribar aviat també a l'Aràbia Saudita.

Després de les protestes, el Govern d'Unitat Nacional, amb seu a Trípoli, va cessar la ministra, que s'ha defensat dient que la trobada va ser "casual" i que "no estava preparada". També ha al·legat que a la reunió no hi va haver cap "discussió, ni acords, ni consultes" i ha refermat el seu compromís amb "el rebuig absolut a la normalització".

En canvi, el govern israelià havia explicat a l'agència Reuters que "el primer ministre libi veu Israel com un possible pont cap a Occident i l'administració dels Estats Units". També es va parlar de la normalització en la trobada del primer ministre Abdul Hamid Dbeibah amb el director de la CIA, William Burns, que va defensar-la en una visita a Líbia al gener. Dbeibah va avalar inicialment la normalització, però ja va advertir que generaria malestar en una població que tradicionalment s'ha mostrat molt solidària amb el poble palestí.

En la trobada, que es va celebrar amb la mediació del ministre d'Exteriors italià, Antonio Tajani, es va analitzar, segons la versió israeliana, la cooperació en l'àmbit humanitari i agrícola, de gestió de l'aigua i de l'herència hebrea al país.

Caos i divisió

Des de la caiguda del rais Muammar al-Gaddafi, en el marc de l'onada revolucionària del 2011 al nord d'Àfrica i el Pròxim Orient, Líbia viu una permanent inestabilitat política. Ara el país està dividit entre el Govern d'Unitat Nacional, amb seu a Trípoli i que controla l'oest, i el govern de Bengasi, liderat pel mariscal Khalifa Haftar, que domina l'est.

stats