Àfrica
Internacional Àfrica 19/04/2023

Qui són els dos generals que es disputen el poder al Sudan?

El matrimoni de conveniència entre Buhran i Hemedti per mantenir els militars al poder s'ha trencat i el xoc amenaça amb desestabilitzar tota la regió

3 min
Hemedti i Abdelfatá al Burhan

BarcelonaDes de dissabte, la violència ha esclatat al Sudan i el país s'arrossega cap a la guerra civil, en un conflicte que podria desestabilitzar tota la regió. L'enviat especial de l'ONU ha comptabilitzat almenys 185 morts i 1.800 ferits, i alerta que encara queden escampats als carrers els cossos de moltes víctimes. Darrere l'escalada hi ha dos generals: Abdel Fattah al-Buhran, president del país i cap de les forces armades sudaneses, i el seu vicepresident, Mohamed Hamdan Dagalo (conegut com a Hemedti), que lidera el grup paramilitar de les Forces de Suport Ràpid (RSF). Els dos van arribar junts al poder després d'un cop d'estat i havien tingut un paper clau en la guerra civil que va destrossar la regió de Darfur des del 2003.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tots dos també van ser els artífexs del cop d'estat de l'octubre del 2021. Aleshores es complien dos anys de la revolució que va enderrocar el règim d'Omar al-Bashir, després de trenta anys al poder. La pressió d'una gran onada de mobilitzacions protagonitzades pel jovent i les associacions professionals, i de l'exèrcit, va enderrocar Bashir. Es va formar un govern de transició per portar el país a unes eleccions democràtiques, en què els militars van mantenir el poder durant dos anys i després el van cedir a un govern civil. Va ser aquest acord el que es va trencar amb el cop del 2021.

"El que ha passat al Sudan és que els militars van usurpar el poder als civils. Després de la caiguda de Bashir, la gent va continuar al carrer reivindicant un poder civil i les RSF van actuar com a força de xoc i van deixar centenars de morts. Ha passat com a Mali: aquestes fórmules de govern cívico-militar en què l'exèrcit es compromet a cedir el poder no funcionen", explica a l'ARA Ivan Navarro, de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB.

Fa més d'un any s'havien obert negociacions per retornar al camí de la democràcia i, sota pressió internacional, tant Buhran com Hemedti van acabar acceptant, al desembre, un acord amb partits polítics i grups prodemocràtics. L' acord deixava molts aspectes a l'aire, com la integració de les RSF a l'exèrcit regular i qui n'acabaria assumint el control. El matrimoni de conveniència entre tots dos per mantenir els militars al poder s'ha trencat i el conflicte entre les dues faccions armades amenaça de portar el Sudan a una altra guerra devastadora.

El general Burhan, cap de les forces armades

Burhan és un general de carrera del nord del Sudan que va ascendir sota el règim de Bashir. No va tenir un paper destacat fins al 2019, però sí que havia participat a la guerra de Darfur, i va esdevenir comandant regional el 2008. Les tàctiques del règim al Darfur combinaven l'ús de tropes regulars, milícies ètniques i bombardejos aeris per combatre la rebel·lió separatista en aquesta regió de l'oest, en un conflicte brutal que va deixar uns 300.000 morts i més de 2,5 milions de desplaçats i que es considera el primer genocidi d'aquest segle.

A diferència de Bashir i altres alts comandaments militars, Burhan no està processat pels crims comesos en aquell conflicte al Tribunal Penal Internacional. El general es va convertir en cap de l'estat major el 2018 i va viatjar a Jordània i Egipte per completar la seva formació. Quan hi va haver el cop que va enderrocar Bashir, Burhan es va convertir en cap del Consell Militar de Transició.

Hemedti, líder de les RSF

A diferència del general, Hemedti era el comandant d'una de les milícies àrabs, conegudes amb el nom comú de Janjaweed, que el règim de Bashir va enviar a Darfur per sufocar la rebel·lió, protagonitzada per grups musulmans no àrabs. Tot i que les Janjaweed són una força paramilitar acusada de fer una neteja ètnica i de recórrer a la violència sexual com a arma de guerra, havien estat legalment reconegudes i s'havien integrat a l'aparell de l'estat, com a força d'elit, tot i que amb autonomia de l'exèrcit. Hemedti tampoc és a la llista dels perseguits per crims de guerra i el seu poder va créixer molt quan va començar a subministrar tropes a l'Aràbia Saudita per la guerra del Iemen. "Precisament ara el que s'estava negociant era la integració de les RSF dins l'exèrcit, amb un comandament únic: Buhran vol que sigui un militar i Hemedti demana que sigui el civil de torn per no perdre el seu poder. Això és el que ha transcendit, encara que segurament hi ha altres discrepàncies importants", afegeix Navarro.

stats