SÍRIA
Internacional 20/09/2016

Al-Assad i els rebels donen per acabada la treva, però Rússia i els EUA, no

Ara
1 min

BarcelonaMentre a Ginebra diplomàtics russos i nord-americans es reunien a porta tancada per tractar de mantenir viu l’acord del 9 de setembre per l’alto el foc a Síria, l’exèrcit de Baixar al-Assad i els rebels opositors donaven obertament per acabada la treva acusant-se mútuament de trencar-la i d’utilitzar aquests set dies per rearmar-se.

I és que els bombardejos del règim sobre Alep ja van començar diumenge mateix, hores abans que expirés la treva d’una setmana fixada pels EUA i Rússia com a primer pas del seu acord. La mitjanit de diumenge a dilluns es posava fi a aquesta prova que, tot i que havia començat bé, va acabar amb desenes de violacions de la treva el cap de setmana enmig d’una disputa diplomàtica pel bombardeig de la coalició dels EUA que va matar 62 soldats sirians per error.

El secretari d’estat dels EUA, John Kerry, insistia ahir que és massa d’hora per donar per acabat l’alto el foc i l’ONU s’aferrava a l’argument que només Moscou i Washington en poden declarar oficialment la fi, ja que són els que el van acordar. De fet, s’ha convocat per avui a Nova York una reunió del grup internacional de negociació per “valorar l’estat de l’acord i decidir els passos que cal seguir”, deia el govern dels EUA.

Aliens a la pugna diplomàtica, l’exèrcit sirià i els rebels no han dubtat a intensificar els enfrontaments sobretot a Alep, on encara no ha arribat l’ajuda humanitària.

stats