Internacional 23/10/2013

Grècia retira el finançament a Alba Daurada

El partit neonazi considera que la nova llei és una conspiració dels Estats Units, els jueus i la Unió Europea

Efe
2 min

AtenesEl Parlament grec ha aprovat aquesta matinada de dimecres amb una amplíssima majoria la llei que permet suspendre el finançament estatal a partits involucrats en activitats criminals, com seria el cas de la formació neonazi Alba Daurada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A favor hi han votat els diputats dels dos partits de la coalició governamental, el conservador Nova Democràcia i el socialdemòcrata Pasok, però també la força major de l'oposició, Syriza i Dimar. En canvi, el partit comunista KKE i el partit nacionalista dels Grecs Independents s'han abstingut.

La llei estableix la possibilitat de tallar el finançament públic d'un partit si una cinquena part dels seus diputats o membres de l'òrgan central estan acusats formalment o han estat detinguts en relació amb activitats criminals o terroristes.

Tant Syriza com el partit comunista i els Grecs Independents no volien veure inclosa la paraula "terrorisme" a la llei, un terme que durant l'època de la dictadura militar era aplicable a molts dels qui avui són diputats.

A més, aquests últims volien que el finançament d'un partit se suspengui només si els dirigents d'un partit estan condemnats per la justícia.

Syriza ha acceptat finalment la inclusió del terme 'terroristes' i també que la suspensió del finançament d'un partit es pugui aprovar amb la majoria absoluta dels vots i no amb una majoria qualificada, tal com exigia.

La resposta d'Alba Daurada

El partit neonazi ha repetit que la llei és una conspiració dels Estats Units, els jueus i la Unió Europea.

De fet, la llei s'ha fet a mida del partit neonazi Alba Daurada, amb bona part de la cúpula de la formació imputada o detinguda per activitats criminals i per la mort del cantant i activista d'esquerres Pavlos Fyssas el passat 18 de setembre.

stats