Internacional 14/10/2020

Merkel endureix mesures per anticipar-se a la segona onada

Alemanya vol estendre l'ús de la mascareta a les regions amb més contagis

Albert Castellví Roca
2 min
Angela Merkel es treu la mascareta a l'inici de la reunió del govern alemany d'aquest dimecres

SabadellAlemanya és un dels països europeus amb menys incidència de coronavirus, però les autoritats del país no estan disposades a abaixar la guàrdia davant l'avanç de la malaltia. El mateix dia que la xifra de nous contagis arribava al seu valor més alt des del 8 d'abril, amb 5.132 casos registrats aquest dimecres, la cancellera Angela Merkel s'ha reunit amb els presidents de les 16 regions federals per consensuar mesures per contenir la pandèmia, que ja castiga pràcticament tots els països del Vell Continent amb una segona onada. Des del mes de març, la mandatària alemanya no s'havia trobat presencialment amb els representants federals, que són els responsables de l'aplicació de les mesures però que feia dies que reclamaven una unificació de criteris a nivell estatal.

Per començar, Merkel i els líders regionals han acordat estendre l'ús de la mascareta en totes les àrees del país en què el nombre de nous contagis superi els 35 per cada 100.000 habitants en una setmana. Fins ara, a la majoria de regions la mascareta només era obligatòria al transport públic i a l'interior de locals comercials, però l'acord adoptat avui preveu que s'hagi de portar a tot arreu on hi hagi una alta densitat de persones durant un temps prolongat, sense que de moment hagin transcendit més concrecions.

Segons les dades publicades aquest dimecres pel Robert Koch Institut (l'organisme oficial que s'encarrega de fer el seguiment de la pandèmia a Alemanya), ara mateix hi ha cinc regions que superen el límit de 35 contagis per 100.000 habitants en una setmana. Entre aquestes destaquen les ciutats de Berlín (amb 71 casos per 100.000 habitants) i de Bremen (amb 67,8). La mitjana estatal se situa en els 31,7 casos per cada 100.000 habitants durant l'última setmana. En comparació, a Catalunya la incidència acumulada en aquest mateix període és de 159,17 casos, segons el departament de Salut.

Bars tancats a les 23 h i màxim 10 persones

La resta de mesures aprovades afecten únicament les àrees amb una incidència setmanal de 50 nous casos per 100.000 habitants. En aquests territoris es limita el nombre de participants en festes privades a un màxim de deu persones que, a més, han de correspondre només a dos habitatges diferents. A l'aire lliure les trobades es limiten també a deu persones, però l'acord ja preveu que, si amb això no n'hi ha prou per aturar l'avanç del virus, el màxim es rebaixarà a cinc persones.

A més, tots els bars, restaurants i establiments similars hauran de tancar a les 23 h, una mesura que ja era vigent en una part del territori alemany.

Polèmica amb els hotels

Des de fa una setmana, 13 dels 16 governs regionals prohibeixen pernoctar en hotels o altres allotjaments del seu territori a ciutadans alemanys que procedeixin de zones on la incidència setmanal de covid-19 superi els 50 casos per 100.000 habitants. Només es pot esquivar la prohibició en cas de presentar un PCR negatiu. Les úniques regions que han quedat al marge d'aquesta mesura són Berlín, Bremen (els dos únics lands que superen el llindar) i Turíngia.

De totes maneres, altres grans ciutats com Munic, Hamburg o Colònia també estan molt per sobre d'aquesta barrera i per tant els seus habitants també queden afectats per la restricció. La prohibició ha generat polèmica a Alemanya, però no s'ha abordat en la reunió d'aquest dimecres.

stats