Alemanya obre la porta a comprar vacunes russes al marge de la UE

La Sputnik V ja s'està fent servir en països europeus com Hongria i Eslovàquia

3 min
El ministre de Salut alemany, Jens Spahn, aquest divendres en roda de premsa

SabadellEl govern alemany creu que seria una bona opció comprar dosis de la vacuna russa Sputnik V, i fer-ho fins i tot al marge de la Unió Europea. El ministre de Sanitat germànic, Jens Spahn, ho ha dit aquest divendres en una roda de premsa en què ha afirmat: "Em puc imaginar que tancarem contractes [amb Rússia], i que els tancarem ràpidament". De fet, segons Spahn, les autoritats alemanyes mantenen contactes estrets amb les russes sobre qüestions relacionades amb la vacuna. Spahn també ha deixat clar que, si cal, Alemanya no esperarà que la Unió Europea actuï abans de comprar unitats de la Sputnik V: "De fet, estic molt a favor de fer-ho nosaltres a nivell estatal si la Unió Europea no fa alguna cosa".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Spahn ha posat com a condició d'aquesta possible aprovació de la vacuna a Alemanya el fet de saber quantes unitats hi hauria disponibles. "L'autorització té sentit sobretot si després n'hi ha quantitats disponibles amb rapidesa", ha indicat, i ha afegit que la Sputnik V només podria ser avalada al seu país si va acompanyada d'informació suficient i clara sobre l'efectivitat i els possibles efectes secundaris.

Un vial de la vacuna Sputnik V.

La Comissió Europea va acordar amb els estats membres que la compra i el repartiment de vacunes se centralitzaria des de Brussel·les, però aquesta estratègia s'ha demostrat fins ara poc eficient i ha sigut criticada per la lentitud en l'arribada de les vacunes (conseqüència, en part, de l'incompliment dels contractes per part de les farmacèutiques) i per la poca transparència amb què segons alguns estats s'han distribuït les dosis entre els diferents països. De fet, alguns governs ja fa temps que van decidir actuar al marge de la Comissió i comprar pel seu compte vacunes que encara no han rebut l'aval de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), com la Sputnik V i la xinesa Sinopharm. Fins ara, però, es tracta únicament de països amb un perfil euroescèptic, com Hongria, Polònia, la República Txeca i Eslovàquia. Àustria i Dinamarca, mentrestant, també han actuat unilateralment associant-se amb Israel en un fons comú per a la recerca i producció de vacunes.

De fet, un eventual acord per a l'adquisició de dosis de Sputnik V no seria el primer que Alemanya signés directament amb una farmacèutica, al marge de la UE. Fa dos mesos es va fer públic que el govern d'Angela Merkel havia negociat amb les empreses alemanyes CureVac i BioNTech per comprar-los, en conjunt, 50 milions de dosis de les seves respectives vacunes. En concret, el 31 d'agost del 2020 l'executiu alemany va tancar un acord per adquirir 20 milions d'unitats de la vacuna de CureVac (que encara no ha sigut aprovada) i vuit dies més tard en va signar un altre amb BioNTech per assegurar-se 30 milions de dosis de la vacuna que aquest laboratori havia creat juntament amb Pfizer. En tots dos casos s'establia, això sí, que aquestes dosis no es distribuirien fins que la UE no hagués rebut les que li corresponguessin en funció dels seus propis acords de compra.

La diplomàcia de la vacuna

De moment, la vacuna Sputnik V no ha rebut el vistiplau de l'EMA, que va començar a analitzar-la a principis d'aquest mes malgrat que el Centre Nacional d'Epidemiologia i Microbiologia de Rússia (Gameleia), que és qui l'ha desenvolupat, encara no ha sol·licitat formalment l'autorització per poder ser utilitzada a la UE. L'aprovació d'aquesta vacuna (que ja s'està fent servir a la major part de l'Àsia i també en molts països de l'Amèrica Llatina i de l'Àfrica) permetria accelerar el procés d'immunització de la població europea: al gener Rússia va assegurar que podria subministrar a la UE 100 milions de dosis durant el segon trimestre d'aquest any. Alhora, però, aquesta decisió tindria implicacions diplomàtiques importants, en un moment de fortes tensions entre Brussel·les i Moscou.

Per la seva banda, Rússia ha signat un acord amb la farmacèutica suïssa Adienne per produir dosis de la Sputnik V a la seva planta d'Itàlia, i busca altres socis per fabricar-ne també en altres països europeus. En aquest sentit, segons recull Efe, Jens Spahn ha explicat aquest divendres que el seu ministeri i el d'Economia col·laboren amb les autoritats russes en la recerca d'instal·lacions per produir la vacuna tant a Alemanya com en altres llocs d'Europa.

stats