Alemanya manté les restriccions fins al 7 de març però comença a obrir les escoles

Merkel només permetrà la represa de l'activitat comercial si la incidència acumulada cau per sota dels 35 casos setmanals per cada 100.000 habitants

3 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, es treu la mascareta a l'inici de la roda de premsa d'aquest dimecres

SabadellNova pròrroga a les restriccions anticovid a Alemanya. Fa més de 100 dies que els bars, restaurants, teatres, cinemes, discoteques i gimnasos del país germànic tenen les persianes abaixades, i així seguiran com a mínim durant tres setmanes més. La cancellera Angela Merkel i els presidents dels 16 estats federats han acordat aquest dimecres mantenir vigents les actuals mesures de contenció de la pandèmia com a mínim fins al 7 de març, tot i que s'havia anunciat que s'aixecarien aquest diumenge. De fet, Merkel pretenia allargar el termini encara una setmana més, fins al dia 14, però ha topat amb l'oposició dels lands.

La cancellera tampoc no ha pogut imposar el seu criteri pel que fa a la reobertura de les escoles, que ofereixen només classes a distància des del 16 de desembre, quan es van endurir les restriccions. La seva intenció era que l'activitat presencial es pogués reprendre a partir de l'1 de març, però finalment ha cedit i permetrà que cada territori fixi la data que consideri més adient. A Berlín, per exemple, ja s'ha anunciat que els centres de primària recuperaran la normalitat el 22 de febrer. Les perruqueries, que van haver de tancar el 2 de novembre, podran tornar a obrir l'1 de març, quan, segons Merkel, es preveu que la incidència acumulada hagi baixat per sota dels 50 casos setmanals per cada 100.000 habitants, la barrera que s'havia fixat el govern per començar a eliminar algunes restriccions.

Actualment, la incidència acumulada se situa en els 68 casos per cada 100.000 habitants, la dada més baixa des que es van imposar les primeres restriccions, fa més de tres mesos. Aquest valor va arribar a un màxim de 198 casos el 22 de desembre, pocs dies després que el país entrés en el confinament dur, que encara no s'ha aixecat. A Catalunya aquest indicador està ara per sota de 200, i va arribar a superar els 350 casos a principis de gener. Aquest dimecres Alemanya ha reportat 8.072 nous contagis i 813 defuncions causades pel covid-19, unes dades que confirmen la clara tendència a la baixa que el país registra des de mitjans del mes passat. En total, 2,3 milions d'alemanys s'han contagiat fins ara, i gairebé 63.000 han mort. A Espanya, amb aproximadament la meitat de població, el nombre de defuncions és pràcticament el mateix, i aquesta setmana s'han superat els 3 milions de contagis.

Sense previsions per a l'hostaleria

La data del 7 de març per a la finalització de les restriccions actuals es revisarà quatre dies abans, i Merkel ja ha avisat que les mesures només es podran començar a aixecar si en aquell moment la incidència acumulada ha baixat com a mínim fins als 35 casos setmanals per cada 100.000 habitants. Si es donen aquestes condicions, es permetrà la reobertura del petit comerç, els museus i els centres d'estètica. La resta d'equipaments culturals, així com els bars i restaurants, els locals d'oci nocturn i els centres esportius, encara hauran d'esperar més.

"Els esforços dels ciutadans per aconseguir un descens dels contagis han donat els seus fruits, cosa que els agraeixo des d'aquí", ha dit Merkel en la compareixença posterior a la reunió telemàtica amb els presidents regionals, però ha afegit que només serà possible rastrejar l'origen dels contagis si s'aconsegueix rebaixar encara més el nombre de nous infectats. La mandatària ha avisat que la presència al país de la variant britànica del virus, "més agressiva", obliga a mantenir encara restriccions. La setmana passada aquesta mutació representava el 6% del total de nous casos diagnosticats a Alemanya.

"Sabem que aquestes variacions són una realitat i que això farà que [la taxa d'infeccions] s'incrementi. La qüestió és amb quina rapidesa ho farà", ha avisat la cancellera. En aquest sentit, la viròloga alemanya Melanie Brinkmann, del Centre Helmholtz de Malalties Infeccioses, va alertar la setmana passada en una entrevista al setmanari Der Spiegel que les mesures que els diferents països han pres fins ara no han sigut suficients per aturar l'expansió d'aquestes variants. "La mutació britànica i les altres ens superaran. Aquesta cursa ja fa temps que s'ha perdut. Tota la resta és fer-se il·lusions, alimentades per les falses promeses d'alguns polítics. No haurem vacunat prou gent abans que les noves mutacions ens ataquin", va dir.

stats