Internacional 14/11/2014

Alex Salmond: "La independència d'Escòcia és inevitable"

El líder independentista escocès aposta per convertir la seva nació en un estat tot i la derrota a les urnes el setembre passat

Efe
1 min

LondresEl fins ara líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, ha defensat aquest divendres, en el seu últim discurs com a responsable d'aquesta formació, que el futur d'Escòcia és escindir-se del Regne Unit.

"Escòcia serà una nació independent, ara ho sabem amb més certesa que abans", ha afirmat Salmond durant el congrés anual del seu partit a Perth, dos mesos després del referèndum en què un 55% dels escocesos van rebutjar la secessió.

El polític nacionalista, que va anunciar la seva dimissió el 19 de setembre, un dia després de la consulta, cedirà també el càrrec de primer ministre escocès que ocupa des de 2007 la setmana que ve, quan el Parlament d'Edimburg confirmarà la seva número dos, Nicola Sturgeon, com a nova cap del govern autònom.

"Esperança per sobre de la por"

Salmond s'ha mostrat orgullós d'haver estat el principal impulsor del referèndum per la independència d'Escòcia, en què 1,6 milions d'escocesos –el 45% dels votants– es van decantar "per l'esperança per sobre de la por", ha afirmat.

"Després del referèndum, els nostres oponents creuen que Escòcia ha estat silenciada, que hem de tornar a ficar-nos en la nostra caixa, que s'ha acabat tot, però jo dic que no", ha assegurat Salmond, per qui la consulta "ho ha canviat tot" de cara al futur.

"La gent no desapareixerà darrere de les ombres polítiques, la nació no es difuminarà en la foscor. Hem posat Escòcia al mapa global, els ulls del món s'han fixat en nosaltres durant aquest últim any", ha dit Salmond.

stats