Internacional 05/06/2021

Almenys 100 morts en un atac d'homes armats en un poble de Burkina Faso

L'atemptat s'atribueix a grups jihadistes, que s'han enfrontat a grups paramilitars i també han cremat cases de civils

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de soldats de Burkina Faso.

BarcelonaUn grup d'homes armats ha atacat aquesta matinada el poble de Solhan, a Burkina Faso, i han matat fins a 100 persones, segons fonts militars del país. Els atacants han entrat al poble cap a les dues de la matinada (les quatre a Catalunya) i han cremat diverses cases i el mercat local, mentre executaven a qui trobaven al seu pas, en una acció que ha durat gairebé tota la nit. L'atac s'atribueix al grup jihadista local Ansarul Islam, que forma part de la coalició de grups jihadistes que operen a la zona del Sahel i actuen també a Mali i el Níger.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El poble on ha tingut lloc l'atac, de fet, és a la zona de Burkina Faso fronterera amb el Níger, a la regió del Sahel. El govern del país ha decretat 72 hores de dol en memòria del centenar de civils morts en l'atemptat més mortífer des que va esclatar la violència jihadista al país l'any 2015. "Les forces de defensa i seguretat treballen durament per trobar i neutralitzar els autors d’aquest acte menyspreable. Hem de seguir units contra aquestes forces del mal", ha dit el president del país, Roch Kaboré, en un tuit en què també decretava el dol oficial.

L'objectiu principal de l'atac ha sigut la seu dels Voluntaris per a la Defensa de la Pàtria, un grup paramilitar creat pel govern per combatre els grups jihadistes, a través d'una llei aprovada el gener de l'any passat al Parlament. Els enfrontaments entre aquestes forces i els atacants s'han prolongat durant hores, però en paral·lel els presumptes terroristes han entrat també a diversos habitatges del poble i els han cremat.

Aquesta mena d'esdeveniments violents han deixat 1.392 morts al país en l'últim any, de maig del 2020 a maig del 2021, segons dades de l'organització Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED). Tota la regió s'ha convertit en els últims anys en un polvorí a causa dels constants atacs terroristes de diversos grups, i en especial del Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans (JNIM, en seves sigles en àrab), afiliat a Al Qaida, i de l'Estat Islàmic del Gran Sàhara (EIGS), afiliat al Daeix. La violència dels grups jihadistes a Burkina Faso ja ha forçat el desplaçament d'1,14 milions de persones en els últims dos anys. Alhora, el país acull també fins a 20.000 refugiats de Mali que han arribat fugint precisament de la violència jihadista.

Burkina Faso és també el país on van morir el periodista navarrès David Beriain i el basc Roberto Fraile, juntament amb el conservacionista irlandès Rory Young, mentre gravaven un documental sobre la caça furtiva, a finals d'abril. Els dos periodistes formaven part d'un comboi que va ser assaltat per un grup d'homes armats, un atac que va ser reivindicat pel JNIM. Burkina Faso pateix aquest tipus d'atacs de forma recurrent des de l'any 2015, quan un grup afiliat a Al Qaida va segrestar en una mina de manganès del nord del país un guàrdia de seguretat romanès, que avui continua desaparegut.

Segons el Centre d'Estudis Estratègics d'Àfrica, el 2020 va ser l'any més mortífer dels grups jihadistes al Sahel, que haurien provocat uns 4.250 morts, xifra que significa un augment del 60% en relació amb el 2019. Al Níger, diversos atemptats coordinats d'aquests grups van deixar al març fins a 137 morts en diversos pobles del sud-oest del país.

stats