Terrorisme
Internacional 08/05/2021

Almenys 40 morts en un atemptat bomba a una escola de secundària a l'Afganistan

L'atac s'ha produit quan les alumnes d'aquest institut femení sortien del centre

ARA
2 min
Diversos cadàvers després de l'atemptat bomba contra un centre femení de secundària a Kabul.

Almenys 40 persones han mort i 80 més han resultat ferides en un atemptat bomba a una escola de secundària femenina de Kabul, a l'Afganistan, en un nou atac contra la perseguida minoria xiïta hazara del país. L'explosió es va produir a primera hora de la tarda a l'àrea de Dasht-e-Barchi a l'oest de la ciutat, davant de la porta d'entrada de l'escola Sayed-ul-Shuhada, just en el moment en què les joves abandonaven les aules.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Diverses persones ferides estan en estat crític i els nostres metges estan tractant de salvar-los", deia el portaveu de ministeri de Salut Pública, Dastagir Nazari, segons l'agència Efe. Les imatges de l'atemptat han inundat de seguida les xarxes socials, i mostren menors a terra amb cremades davant de la porta del centre i altres nenes plenes de sang sent tractades en un hospital. "Els nostres nens no mereixen això. Cap nen mereix això. Això és terrorisme internacional", deia a Twitter la reconeguda activista afganesa Wazhma Frogh.

L'atemptat es va produir en una àrea habitada per la minoria xiïta hazara, objectiu habitual d'atacs dels radicals islamistes, com el que va passar l'octubre passat en aquest barri contra un altre centre educatiu, que va deixar 24 morts i 57 ferits. En aquella ocasió l'esclat es va produir quan "un atacant suïcida a peu" va fer detonar els explosius que portava a sobre en el moment en què els guàrdies del centre li van negar el pas. Fa un any, en aquest mateix barri, també va ser atacada una maternitat en què van morir 16 persones, entre les quals, segons van informar llavors les autoritats, "dos nadons, mares de nadons i llevadores, als quals van disparar".

Encara que l'atemptat d'aquest dissabte encara no ha estat reivindicat, tot sembla apuntar al grup jihadista de l'Estat Islàmic (EI), que sol reclamar aquest tipus d'atacs contra els hazara, als quals considera apòstates. Els talibans s'han desvinculat de l'atac en un comunicat, en el qual han condemnat l'atac contra civils, i n'han responsabilitzat els "sinistres cercles que, en nom de l'EI, operen sota les ales i la cobertura dels serveis d'intel·ligència de l'administració de Kabul".

En un intercanvi d'acusacions, el president afganès, Ashraf Ghani, ha culpat directament en un altre comunicat els talibans, a qui acusa d'"intensificar la seva guerra il·legítima" i "demostrar una vegada més que no només no estan disposats a posar fi a la crisi actual per mitjans pacífics, sinó que compliquen la situació sabotejant l'actual oportunitat de pau". El president ha qualificat l'atemptat a l'escola de secundària com "un crim contra la humanitat i els principis islàmics" i ha afegit que els talibans, fins i tot en aquest mes sagrat del Ramadà, no eviten la matança de civils, "atacant sense pietat llocs públics i escoles de nenes".

stats