Internacional 29/08/2016

#AdiosAlaguerra: alto el foc bilateral i definitiu entre el govern colombià i les FARC

El cessament de les hostilitats ha entrat en vigor aquesta matinada, quatre dies després de l'anunci de la pau

Ara
2 min
Un mural a la ciutat d'El Palo.

BarcelonaL'esperat alto el foc bilateral i definitiu entre el govern colombià i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) ha entrat en vigor aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A mitjanit ho ha celebrat el president colombià, Juan Manuel Santos, al seu compte de Twitter.

La fi de les hostilitats marca una fita en la història de Colòmbia que veu la fi d'un conflicte que ha durat 52 anys i ha deixat vuit milions de víctimes.

Com a resultat de l'acord de pau anunciat a l'Havana dimecres passat, Santos ha informat de l'alto el foc.

"Vull informar els colombians que com a cap d'estat i com a comandant en cap de les nostres forces armades, he ordenat l'alto el foc definitiu amb les FARC a partir de les zero hores del proper dilluns 29 d'agost", va declarar llavors el mandatari.

Aquest diumenge, el màxim cap de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri, àlies 'Timochenko', ha confirmat des de la capital cubana la fi de les hostilitats.

"En la meva condició de comandant de l'Estat Major Central de les FARC-EP ordeno a tots els nostres comandaments, a totes les nostres unitats, a tots i cadascun dels nostres i les nostres combatents l'alto el foc i les hostilitats de manera definitiva contra l'estat colombià a partir de les 24.00 hores de la nit d'avui", ha dit el màxim cap de la guerrilla.

Els missatges relatius a l'inici de l'alto el foc han inundat les xarxes socials per anunciar el que s'ha anomenat popularment una "nova alba" per al país, amb el hashtag #AdiosALaGuerra.

El ministre de Defensa, Luis Carlos Villegas, i l'alt comandament militar i policial tenen previst fer una roda de premsa el matí d'aquest dilluns per fer un balanç de les primeres hores de l'alto el foc.

Des del 20 de juliol de l'any passat regia al país l'últim alto el foc unilateral de les FARC com a mesura per generar confiança en el procés de pau, que va ser respost pel Govern amb la suspensió de bombardejos als campaments d'aquesta guerrilla, que va reduir de manera considerable la intensitat del conflicte.

"Aquest període de 13 mesos continua sent el de menor intensitat del conflicte en els seus 52 anys d'història, en nombre de víctimes, combatents morts i ferits i accions violentes", va assenyalar en el seu últim informe el Centre de Recursos per a l'Anàlisi de Conflictes (CERAC).

stats