Amenaça

Abaten un quart ovni a l'espai aeri nord-americà

L'artefacte sobrevolava el llac Huron, al nord del país

ARA
3 min
El suposat globus espia xinès al cel de Billings, Montana

BarcelonaL'exèrcit dels Estats Units ha abatut un nou objecte volador no identificat (ovni) aquest diumenge: aquest cop, l'artefacte sobrevolava el llac Huron, al nord del país, segons ha avançat el congressista Jack Bergman i han confirmat després fonts governamentals. Es tracta del quart ovni neutralitzat en els últims dies a l'Amèrica del Nord.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou artefacte estava a la zona dels Grans Llacs, prop de la frontera amb el Canadà, i sobrevolava a una altura d'uns 12.000 metres i suposava un "perill" per a l'aviació comercial. El líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha detallat que possiblement l'objecte era un globus aeroestàtic.

Dissabte a la nit, el Canadà ja va abatre un objecte que violava el seu espai aeri i que volava a gran altura, segons van informar a través de Twitter el primer ministre del país, Justin Trudeau. L'artefacte era cilíndric i l'havia detectat el Comandament Nord-americà de Defensa Aeroespaial (NORAD, en les seves sigles en anglès), un organisme format pel Canadà i els Estats Units. En aquest cas, l'objecte també sobrevolava a uns 12.000 metres d'altura la zona central del territori de Yukon, al nord-oest del Canadà i a uns 160 quilòmetres de la frontera amb els Estats Units. Trudeau ha assegurat que les forces armades canadenques recuperaran les restes de l'objecte per analitzar-les.

Més tard, la ministra de Defensa canadenca, Anita Anand, va informar sobre l'incident en una roda de premsa. Va declinar especular sobre l'origen de l'artefacte quan els periodistes li van preguntar si era xinès. Sí que va dir, però, que l'objecte era similar, però més petit, al globus aeroestàtic xinès que els Estats Units van abatre el 4 de febrer davant de la costa de Carolina del Nord. "No seria prudent que especulés sobre l'origen de l'objecte en aquests moments", van ser les seves paraules, que donaven a entendre que primer cal analitzar les restes de l'artefacte.

Les autoritats militars nord-americanes havien seguit l'objecte durant les últimes 24 hores. La manca de llum diürna dificultava identificar-lo visualment, i per això es va decidir esperar. Finalment, el primer ministre canadenc es va comunicar amb el president nord-americà, Joe Biden, i van acordar que calia abatre'l. A l'operació hi van participar avions de combat del Canadà i dels Estats Units. Un avió F-22 d'aquest últim país és el que el va fer caure finalment l'objecte amb un míssil AIM-9X d'infrarojos. Va ser dissabte a les 15.41 hores d'Ottawa.

Primer ministre canadenc

Dissabte va ser la primera vegada que el NORAD, creat el 1958 per defensar l'espai aeri dels Estats Units i el Canadà, abatia un objecte que sobrevolava aquesta regió. "No hem d'infravalorar la importància d'aquest moment. Hem detectat l'objecte de forma conjunta i l'hem abatut de forma conjunta", va destacar la ministra de Defensa. També va dir que l'artefacte suposava una amenaça per a l'aviació civil.

Dos objectes voladors més

Divendres el president Biden va ordenar disparar contra un altre artefacte no identificat que sobrevolava aigües congelades a l'estat d'Alaska. La Casa Blanca no ha donat detalls de l'origen d'aquell objecte, però sí que ha explicat que era diferent del globus aerostàtic xinès que va abatre dissabte de la setmana passada després que sobrevolés diversos estats nord-americans. Arran d'aquest incident, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, va suspendre un viatge previst a Pequín.

Els Estats Units acusen el govern de la Xina d'haver desenvolupat un "programa" de globus per fer espionatge. Segons Washington, aquests artefactes ja haurien sobrevolat més de quaranta països. La Xina defensa que el globus aerostàtic que els Estats Units van abatre la setmana passada era un aparell meteorològic que "es va desviar de la seva ruta original".

stats