Les enquestes s'equivocaven: el Brasil està partit

La diferència entre Lula i Bolsonaro és només de sis milions de vots, poc més de 5 punts

Joaquim Piera
3 min
Un partidari del president del Brasil, Jair Bolsonaro, trepitja una bandera amb una fotografia de l'expresident i candidat presidencial del Brasil Luiz Inacio Lula da Silva

Rio de JaneiroLes enquestes han fallat i el que havia de ser una folgada victòria de Lula da Silva ha estat en realitat el resultat d'un país partit pel mig. La pregunta diumenge era si el candidat de l'esquerra en tindria prou amb la primera volta i avui, en canvi, és per què la diferència amb l'expresident ultraconservador és només de cinc punts (sis milions de vots d'un total de 124). El bolsonarisme, després de quatre anys al govern, ha arrelat més del que s'esperava.

Resultats de les eleccions al Brasil

Participació

79,05%

Escrutini

99,9%

48,4%

Luiz Inácio Lula da Silva · Partit dels Treballadors (PT)

57.257.473 vots

43,2%

Jair Bolsonaro · Partit Social Liberal (PSL)

51.071.106 vots

8,4%

Altres

9.897.593 vots

Resultats de la primera volta per estats

Amapá

Roraima

Amazonas

Maranhão

Pará

Ceará

Rio Grande

do Norte

Paraíba

Piauí

Pernambuco

Acre

Alagoas

Estat de

Tocantins

Rondônia

Sergipe

Bahia

Mato Grosso

Districte

Federal

Estat de

Goiás

Minas

Gerais

Mato Grosso

do Sul

Espírito Santo

São Paulo

Rio de Janeiro

Paraná

Santa

Catarina

Rio Grande

do Sul

Participació

79,05%

Escrutini

99,9%

Luiz Inácio Lula da Silva

Partit dels Treballadors (PT)

48,4%

57.257.473 vots

Jair Bolsonaro

Partit Social Liberal (PSL)

43,2%

51.071.106 vots

Altres

8,4%

9.897.593 vots

Resultats de la primera volta per estats

RR

AP

AM

RN

PA

MA

CE

PB

PI

PE

AC

AL

TO

RO

SE

BA

MT

DF

GO

MG

MS

ES

SP

RJ

PR

SC

RS

Participació

79,05%

Escrutini

99,9%

Luiz Inácio Lula da Silva

Partit dels Treballadors (PT)

48,4%

57.257.473 vots

Jair Bolsonaro

Partit Social Liberal (PSL)

43,2%

51.071.106 vots

Altres

8,4%

9.897.593 vots

Resultats de la primera

volta per estats

RR

AP

AM

RN

PA

MA

CE

PB

PI

PE

AC

AL

TO

RO

SE

BA

MT

DF

GO

MG

MS

ES

SP

RJ

PR

SC

RS

El mapa polític brasiler no ha canviat tant de color i es mostra molt estable. Les regions que van votar durant dues dècades els socialdemòcrates del PSDB ara abracen els idearis del bolsonarisme. Lula da Silva segueix sent imbatible al nord-est, una de les regions pobres del país, on ha guanyat en tots els estats. Per la seva banda, com era previsible, Bolsonaro s’ha imposat als seus bastions: els tres estats de la regió sud i al centre-oest, dominat pels terratinents i els grans productors de primeres matèries agrícoles. Pel que fa al nord, els dos grans adversaris s’han repartit els estats amazònics.

Les dones i els joves

Bolsonaro ha millorat sensiblement la seva penetració en el vot femení, que és un dels seus punts febles. Per això, s’ha centrat en les votants conservadores, no necessàriament evangèliques, que defensen una concepció de família tradicional i que no volen ni sentir a parlar de l’ampliació de la llei de l’avortament. La tàctica és seguir fent forat aquí de cara a la segona volta.

L’extrema dreta ha punxat entre els més joves que han abraçat Lula com una opció vàlida i actual. Bolsonaro ho ha atribuït a les campanyes dels grans mitjans de comunicació per incentivar que els adolescents entre 16 i 18 anys participessin del procés electoral i ha assegurat que modularà el seu missatge per tenir una millor penetració. 

La batalla per São Paulo

São Paulo, motor econòmic i l’estat més poblat del país, possiblement dictarà sentència sobre qui serà el nou president brasiler a partir de l’1 de gener. Si Lula da Silva hi hagués guanyat com pronosticaven els sondeigs, hauria estat escollit ja a la primera volta. Jair Bolsonaro, però, ha acabat imposant-se en aquest estat amb un resultat molt expressiu: 47,71% per 40,89% i una diferència d’1.750.000 vots.

A la segona volta hi haurà una doble confrontació Lula-Bolsonaro, tant a la presidència com per al càrrec de governador, que es disputaran Tarcíso de Freitas, candidat de l’extrema dreta que s’ha imposat a la primera volta, i Fernando Haddad, exalcalde de São Paulo i que va concórrer a les presidencials del 2018 quan Lula estava empresonat acusat de corrupció.

El Partit dels Treballadors ha recuperat la capital (47,54%) i l’àrea metropolitana que havia estat el tradicional cinturó vermell. Ara té el repte de millorar substancialment a la zona interior, agrícola i conservadora. El candidat a vicepresident Geraldo Alckmin, que vas ser governador en dues etapes, té reservat un paper fonamental i, per això, va ser reclutat per Lula.

El candidat a la reelecció ja ha avançat que la seva prioritat és millorar a la regió sud-est, la més desenvolupada del país, on compta amb el suport dels més rics i sectors conservadors. Bolsonaro vol ampliar el marge de victòria a Rio de Janeiro, que és el seu feu electoral i on hi ha un alt percentatge d’evangèlics, i a São Paulo, mentre que intentarà recuperar Minas Gerais; per això vol tenir l’ajuda del governador reelegit, Romeu Zema.

stats