Amèrica

Mèxic talla les relacions diplomàtiques amb l'Equador per la detenció de l'exvicepresident equatorià asilat a la seva ambaixada

Jorge Glas, que havia estat número dos de Correa i té dues condemnes per corrupció, estava asilat a la seu diplomàtica mexicana a Quito

ARA
2 min
Les forces especials equatorianes efectuen el trasllat de l'exvicepresident Jorge Glas, detingut quan estava asilat a l'ambaixada d'Equador, als jutjats de Quito.

BarcelonaCrisi diplomàtica entre Mèxic i l'Equador. El govern mexicà d'Andrés Manuel López Obrador ha suspès la seva relació diplomàtica amb Quito després que divendres a la nit la policia equatoriana entrés a l'ambaixada mexicana al país i s'emportés detingut l'exvicepresident equatorià Jorge Glas, que hi estava refugiat i a qui Mèxic havia concedit l'asil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Glas, que va ser vicepresident del govern de Rafael Correa entre el 2013 i el 2017, havia estat condemnat dues vegades per corrupció, però denunciava ser objecte d'una persecució política. López Obrador ha qualificat la detenció de Glas d'acte "autoritari" i ha dit que és una violació del dret internacional i de la sobirania mexicana. També ha anunciat que ha ordenat a la seva ministra d'Afers Exteriors, Alicia Bárcena, que suspengués les relacions diplomàtiques amb l'Equador.

Per la seva banda, l'Equador argumenta que l'oferta d'asil de Mèxic era il·legal i nega que hi hagi persecució política. En un comunicat, la presidència de l'Equador acusa Mèxic d'"haver abusat de les immunitats i els privilegis atorgats a la missió diplomàtica que allotjava l'exvicepresident i d'atorgar asil diplomàtic contrari al marc legal convencional".

Les autoritats equatorianes havien demanat permís a Mèxic per entrar a l'ambaixada i arrestar Glas, que va ser condemnat a sis anys de presó el 2017 després de ser declarat culpable de rebre suborns de la constructora brasilera Odebrecht a canvi d'adjudicar-li contractes governamentals. Glas, que té una ordre de detenció preventiva per un altre cas de corrupció, ha denunciat que és perseguit per la seva filiació política, cosa que el govern de l'Equador nega, informa Reuters.

La detenció de Glas arriba després d'una setmana d'escalada de tensions en què l'Equador, dijous passat, va declarar l'ambaixador mexicà a Quito persona non grata pels "desafortunats" comentaris de López Obrador sobre les sagnants eleccions a l'Equador de l'any passat, en què un candidat a la presidència va ser assassinat. Divendres a la nit, la policia va entrar per la força a l'ambaixada i va detenir l'exvicepresident per traslladar-lo, enmig d'una forta presència militar, al jutjat d'instrucció de la capital andina.

stats