Naufragi
Internacional Amèrica 20/01/2023

Un nàufrag sobreviu 24 dies en un veler a la deriva amb un pot de quètxup, all en pols i pastilles de caldo

Elvis Francois, dominicà de 47 anys, va ser rescatat al Carib gràcies a la paraula 'help' que havia escrit al buc de l'embarcació

ARA
2 min
Elvis Francois, de 47 anys, després de ser rescatat al Carib per l'Armada de Colòmbia

BarcelonaL'extraordinària història d'Elvis Francois arrenca els últims dies del 2022 i ara, gairebé un mes després, encara no s'acaba de creure que la pugui explicar. "No sé com estic viu, però ho estic", admet. El seu nom fa uns dies que omple titulars de tot el món, però també podria ser el protagonista d'una novel·la d'aventures, que narraria com va sobreviure durant 24 dies en un veler a la deriva al Carib, sense coneixements de navegació i amb els únics recursos d'un pot de quètxup, all en pols, pastilles de caldo i un mirall, que es convertiria en un element clau per al seu rescat. "Va ser tota una experiència", afirma.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot va començar a finals de desembre, quan Francois, de 47 anys i origen dominicà, reparava un vaixell a prop de l'illa de Sant Martí, a les Antilles Holandeses. Les condicions meteorològiques van fer que l'aigua arrossegués l'embarcació mar endins i, tot i que va intentar tornar a port, no ho va aconseguir. Tampoc van servir els intents de contactar per telèfon amb terra ferma. "Vaig perdre el senyal", explica ell mateix en un vídeo de l'armada de Colòmbia, difós per diversos mitjans. "No tenia menjar, només tenia una ampolla de quètxup que hi havia al vaixell, all en pols i [pastilles per a caldo] Maggi", diu. "Ho vaig combinar amb aigua i això em va permetre viure durant 24 dies al mar", afegeix.

Tot i poder ingerir alguna cosa, passaven els dies i cap de les embarcacions que passaven a prop seu el veien. Va intentar fer un foc, però no se'n va sortir i assegura que havia d'anar traient aigua que s'acumulava a l'interior del veler perquè no s'enfonsés. "24 dies sense terra, amb ningú amb qui parlar, sense saber què fer ni on ets. Va ser dur", diu. "En algun moment vaig perdre l'esperança i pensava en la meva família", admet. Finalment, diumenge passat, 15 de gener, va aconseguir que un avió el localitzés i donés l'alerta per al seu rescat, gràcies als senyals que feia amb un mirall des del veler i la paraula help (ajuda, en anglès) que havia escrit al buc de l'embarcació.

Va ser l'armada colombiana qui va salvar-lo quan era uns 220 quilòmetres al nord-oest de Puerto Bolívar (Colòmbia). "Sense ells no podria estar explicant la meva història", afirma Francois, que va ser traslladat a la ciutat portuària de Cartagena, on va rebre atenció mèdica i el van entregar a les autoritats migratòries per tramitar el retorn al seu país d'origen, segons expliquen les autoritats colombianes en un comunicat.

stats