Internacional 03/12/2012

Un bombardeig mata almenys 20 guerrillers de les FARC en ple procés de pau

El president de Colòmbia posa el novembre del 2013 com a data límit per arribar a un acord. El "canceller" de la guerrilla desmenteix que tinguin persones empresonades

Agències
2 min
Santos es dóna fins al novembre del 2013 par arribar a un acord de pau amb les FARC. EFE

BogotàUn bombardeig militar sobre un campament de les FARC va causar la mort de desenes de guerrillers. Mitjans locals han informat que com a mínim hi ha uns 20 rebels morts, tot i que Luis Emilio Cardoso, coronel de l'exèrcit que opera al departament colombià de Nariño, ha explicat a la fiscalia que encara no s'ha establert un número exacte de víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El bombardeig va tenir lloc, segons Cardoso, la nit de dissabte -tot i que no s'ha conegut fins aquest dilluns- al municipi de Ricaurte prop de la frontera amb Equador, al sud-oest de Colòmbia. Entre les víctimes però està confirmat que es troba "Guillermo Pequeño", un dels caps de d'aquesta unitat. "Pequeño" portava fins l'organització prop de 25 anys.

Aquest atac es produeix just en ple diàleg de pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC que va començar formalment el 19 de novembre a la Havana i la setmana passada va concloure la primera fase amb un acord: la decisió d'incloure a la societat civil dins el procés de pau.

El mateix dia que començaven les negociacions, la guerrilla va anunciar un alto al foc unilateral, al que no s'hi han sumat les forces de seguretat de l'Estat colombià, ja que segons el president Juan Manuel Santos, només acabarà la persecució als rebels quan s'hagi aconseguit un acord definitiu.

Santos es dóna més marge

El president colombià, Juan Manuel Santos, ha ampliat de juny a novembre de 2013 el plaç per arribar als primers acords amb les FARC dins del procés de pau que el govern negocia amb la guerrilla a la Havana.

"Això no pot ser un procés d'anys si no de mesos. És a dir, que com a molt tard s'ha de resoldre abans del novembre de l'any següent", ha dit el president en una conferència. Un Juan Manuel Santos que també ha instat a la societat -colombiana i internacional- a "tenir paciència i no exigir resultats immediats" perquè es tracta d'una negociació on s'estan "discutint temes molt complexos"

Santos també ha remarcat que el govern té el suport de la societat colombiana i internacional per dur a terme positivament aquestes negociacions. "Nosaltres volem que tingui èxit, però no estem amarrats ni som presoners del procés", ha apuntat.

Després de finalitzar el primer cicle de negociacions dijous passat, el proper 5 de desembre es tornarà a obrir el diàleg.

Les FARC diuen que no tenen presos

Rodrigo Granada, conegut com el "canciller" de las FARC, ha desmentit aquest dilluns que el grup insurgent tingui "presoners de guerra", "retinguts ni segrestats", com va apuntar la guerrillera Sandra Ramírez.

El líder guerriller li ha tret valor a les declaracions de Ramírez que van sortir publicades diumenge al diari cubà 'Juventud Rebelde' on admetia: "Sí, nosaltres tenim presoners de guerra i els entregarem però que l'estat ens retorni als nostres". Granada ha considerat que Ramírez es referia a una "política anterior" i ha afegit que des del febrer d'aquest any les FARC es van comprometre a no fer "més retencions de caràcter econòmic" i ha afirmat "que aquesta política s'esta complint rigorosament".

stats