Internacional 10/08/2021

Andrew M. Cuomo no aguanta la pressió i acaba dimitint per les denúncies d'assetjament sexual

El governador de Nova York marxarà en 14 dies al perdre tots els suports demòcrates després de les denúncies i l'informe de la Fiscalia

Luis Ferré-Sadurní / The New York Times
4 min
Andrew Cuomo, governador de Nova York.

El governador de Nova York, Andrew M. Cuomo, ha anunciat aquest dimarts que dimiteix després de les múltiples denúncies per assetjament sexual que han acabat d'ensorrar el que fa poc temps era un dels líders més coneguts i ben considerats dels Estats Units. La seva dimissió es farà efectiva en 14 dies i s'espera que l'ara vicegovernadora, Kathy Hochul, també demòcrata, el substitueixi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Donades les circumstàncies, la millor manera d'ajudar és fer un pas enrere, i deixo que el govern torni a governar", va dir Cuomo des de la seva oficina a Manhattan. "Per tant, això és el que faré". La renúncia de Cuomo, que ja va pel seu tercer mandat, es va produir una setmana després que un informe del fiscal general de l'estat de Nova York conclogués que el governador havia assetjat sexualment gairebé una dotzena de dones, incloses treballadores del govern actuals i antigues. Les palpava sense consentiment i els dedicava comentaris inadequats. L'informe de 165 pàgines també va concloure que Cuomo i els seus ajudants van prendre represàlies il·legalment contra almenys una de les dones per haver fet públiques les seves queixes, i que va fomentar un entorn laboral tòxic.

L'informe va fer créixer la pressió sobre Cuomo perquè dimitís. Fins i tot el president dels Estats Units, Joe Biden, amic de sempre del governador, i altres líders demòcrates, l'hi van exigir quan es van fer públiques les conclusions de l'informe.

Cada cop més aïllat

La principal ajudant de Cuomo, Melissa DeRosa, va dimitir diumenge després de concloure que el governador no tenia cap possibilitat de mantenir-se en el càrrec, segons una persona familiaritzada amb la seva postura. Al final, Cuomo va seguir els consells que li havien estat donant els seus principals assessors i els seus aliats: deixar el càrrec voluntàriament.

Cuomo es retira quan s'enfrontava al fantasma de la destitució forçada i estava a punt de convertir-se en el segon governador acusat en la història de l'estat. Després de la publicació de l'informe, els líders de l'Assemblea de l'estat, controlada pels demòcrates, van començar a redactar articles de destitució i semblaven tenir prou suport per aprovar-los.

La dramàtica caiguda de Cuomo, de 63 anys, impacta per la seva velocitat: fa un any, el governador era aclamat com a heroi nacional pel seu lideratge constant enmig de la pandèmia del coronavirus. La seva desaparició política va sorprendre Albany, ciutat de l'estat on Cuomo havia governat amb una gran presència durant més d’una dècada, movent els fils de poder del Capitoli de l’estat amb molta habilitat.

Al febrer es donava pràcticament per fet que Cuomo optaria a un quart mandat l'any vinent, eclipsant així els tres mandats del seu pare, el governador Mario M. Cuomo, i igualant el rècord del governador Nelson A. Rockefeller -i potser posicionant-se per a càrrecs encara més elevats-. Però aquestes bones sensacions van ser fetes miques per un batec constant d’acusacions d’assetjament sexual a principis d’aquest any, juntament amb informes preocupants sobre els esforços de la seva administració per ocultar l’autèntic abast de les morts en residències d’avis durant la pandèmia, qüestió que ha estat objecte d’una investigació federal.

Primera dona governadora

Les denúncies van provocar una pluja de peticions de dimissió al març per part dels màxims dirigents demòcrates, inclòs el senador Chuck Schumer i la majoria de la delegació del Congrés de l'estat. Sota una immensa pressió i en un esforç per guanyar temps, Cuomo va autoritzar Letitia James, fiscal general de l’estat, a supervisar una investigació sobre les denúncies, i va instar els votants a conèixer els fets abans d’arribar a una conclusió.

L'Assemblea, on Cuomo havia conservat un petit grup de suport entre els demòcrates, també havia iniciat una investigació de destitució a principis d'aquest any. Aquella investigació no estudiava només les denúncies d'assetjament sexual, sinó també altres acusacions relacionades amb l'ús indegut del poder per part de Cuomo, inclòs el possible ús il·legal de recursos estatals per escriure un llibre sobre lideratge l'any passat pel qual va rebre 5,1 milions de dòlars, o la manipulació de les dades de les llars d’avis durant la pandèmia.

La investigació avança a poc a poc, però l'informe del fiscal general va erosionar el poc suport que Cuomo tenia a l'Assemblea i va accelerar els esforços per destituir-lo. El moment decisiu es va produir quan Carl E. Heastie, president de l'Assemblea, a qui els crítics de Cuomo havien acusat d'encobrir el governador aturant la investigació de destitució, va declarar que Cuomo havia "perdut la confiança de la majoria demòcrata de l'Assemblea" i que ja no podia "mantenir-se en el càrrec".

Aleshores, Cuomo tenia dues opcions: deixar el càrrec o arriscar-se a convertir-se en el primer governador de Nova York acusat en més d’un segle, una taca al seu llegat. La renúncia de Cuomo, que ha negat repetidament haver fet tocaments inadequats a ningú, no és la primera. L'anterior governador electe de l'estat de Nova York, Eliot Spitzer, va dimitir el 2008 després que es revelés que havia estat client d'una prostituta d'alta gamma.

En els últims mesos, el governador havia intentat apartar l'atenció de les investigacions i els escàndols que havien assetjat la seva administració intentant contrarestar l'afirmació dels seus crítics que havia perdut la capacitat de governar. Deixant el càrrec, Cuomo afavoreix involuntàriament que s'aconsegueixi una fita: Hochul serà la primera dona que ocupa el màxim càrrec de l'estat en tota la història de Nova York.

stats