Apareixen a les botigues de Moscou les 'gominoles patriòtiques'

La lletra 'Z' que simbolitza el suport a la guerra de Putin s'estén en forma de marxandatge

ARA
2 min
Piruletes "patriòtiques" amb la Z de suport a la guerra de Putin a Ucraïna.

BarcelonaLa guerra propagandística de Vladímir Putin ha fet de la lletra Z el seu gran símbol. La lletra que lluïen els tancs russos que han envaït Ucraïna s'ha estès a través de Rússia en pintades, banderes, samarretes i ara també en llaminadures. El marxandatge de la guerra de Putin, que forma part de la seva guerra de propaganda, ha portat a les botigues russes una piruleta amb la lletra Z que ja s'hi anomena la piruleta patriòtica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La lletra Z simbolitza suport a l’exèrcit rus per l’expressió Za pobedu (per la victòria), tot i que curiosament es fa servir en la variant llatina i no la ciríl·lica (з). La lletra onejava en banderes. A fora de Rússia la van lluir també alguns atletes russos com a mostra de suport a l'"operació militar especial" de Putin. Un cop va transcendir el significat de la lletra i es va saber també que dins de Rússia es marcava amb aquesta lletra les cases d'aquells que es consideraven "traïdors" o "quintacolumnistes", multinacionals com Amazon van retirar de la venda samarretes amb aquest símbol.

Però dins de Rússia la seva presència s'estén i la prova és la nova llaminadura que té aquesta forma. En el bany de masses que es va fer Vladímir Putin en plena guerra, el 18 de març, per commemorar l'annexió de Crimea, sobre l'escenari on va parlar el líder rus també es feia servir la Z llatina en lloc de la ciríl·lica per dir Za Россию (per Rússia).

Tot i així, l'oligarca rus Oleg Tinkov, un dels sancionats pel Regne Unit, assegurava aquest dimecres a les xarxes socials que "el 90% dels russos estan en contra de la guerra" a Ucraïna. "Els empresaris intenten salvar el que queda dels seus actius... Per descomptat, hi ha imbècils que dibuixen la Z, però d'imbècils n'hi ha un 10% a cada país. El 90% dels russos estan en contra de la guerra", ha escrit Tinkov a Instagram. El magnat, que resideix a l'estranger, diu que no veu "ni un sol beneficiari d'aquesta guerra boja" en què "gent innocent i soldats estan morint" i ha demanat a Occident que "doni a Putin una clara sortida per salvar la cara i aturar aquesta massacre". "Sisplau, sigueu més racionals i humanitaris", ha insistit el fundador del Banc Tinkoff, el segon emissor de targetes de crèdit a Rússia.

stats