Internacional 26/10/2013

Dones saudites surten al volant per reclamar el seu dret a conduir

Les activistes havien desconvocat la protesta per les pressions del govern, però algunes s'han gravat al volant desafiant el règim

Agències
2 min

RiadLes dones saudites han reivindicat aquest dissabte el seu dret a conduir. Durant la jornada d'avui, diverses conductores s'han llançat a les carreteres de l'Aràbia Saudita malgrat la prohibició i les amenaces del govern d'imposar-los penes de fins a 5 anys de presó, per la campanya feminista que convocava les dones a agafar el cotxe en un acte simbòlic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'únic país del món on se'ls nega aquest dret, fins i tot les organitzadores de la protesta van acabar desconvocant-la per evitar enfrontaments amb les autoritats. Però tot i això, algunes no s'han rendit: vídeos i piulades a Twitter han deixat constància de com sortien al volant "en comptes d'esperar el conductor [privat]", tal com deia una dona que conduïa a la zona d'Ehsa, a l'est del país.

En ple dia i en ple centre de la capital del regne, Riad, també s'han vist conductores. Per exemple, May al-Sawyan ha penjat un vídeo a YouTube on se la veu conduint per una important avinguda de la ciutat i deixant veure la seva cara. Totes elles seguien l'estela de l'activista Luyein al-Hazlul, que va aterrar fa dos dies al país -ara viu als Estats Units- per participar en la protesta i que també va penjar un vídeo on conduïa des de l'aeroport d'Al-Riyad fins a casa seva acompanyada del seu pare.

Davant el desafiament, el portaveu de seguretat del ministeri de l'Interior de l'Aràbia Saudita, el general Mansur al-Turki, havia contactat amb les activistes per advertir-los que actuaria amb contundència. Les pressions van ser tan fortes que van haver de desconvocar la crida, i fins i tot la seva plataforma web va ser atacada per pirates informàtics.

La protesta, segons el ministeri de l'Interior del país, respon "a somnis viciosos d'instigadors, intrusos i gent que està a l'aguait per fer mal". I és que a l'Aràbia Saudita regeix una interpretació estricta de la llei islàmica que imposa la discriminació total per sexes i tracta les dones com a menors d'edat: necessiten l'autorització d'un guardià legal per viatjar, anar a la universitat o sotmetre's a operacions quirúrgiques, entre altres coses.

stats