Moviment sísmic
Internacional Àsia 22/11/2022

Almenys 268 morts en un terratrèmol a Indonèsia

Més de 151 desapareguts, 1.000 ferits i 58.000 desplaçats és el balanç provisional del nou moviment sísmic en una zona del Cinturó de Foc del Pacífic

ARA
2 min
Un aspecte dels efectes del terratrèmol d'Indonèsia

BarcelonaAlmenys 268 persones han mort, més de 1.000 han resultat ferides i 58.000 han estat desplaçades a conseqüència d'un terratrèmol de magnitud 5,6 en l'escala de Richter registrat aquest dilluns a l'illa de Java, la més gran d'Indonèsia. El terratrèmol ha afectat majoritàriament la regió de Cianjur, a la província de Java Occidental, a uns 70 quilòmetres de la capital del país, Jakarta, i ha tingut lloc a una profunditat de 9,9 quilòmetres, d'acord amb la informació facilitada pel Servei Geològic dels Estats Units. En les dues hores posteriors al terratrèmol s'han registrat 25 rèpliques, segons l'agència de meteorologia i geofísica del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El moviment sísmic ha provocat diferents esllavissades de terra i ha ensorrat edificis a Cianjur, on han perdut la vida la majoria de les víctimes, però també ha sacsejat blocs de torres d'habitatges a Jakarta.

Els testimonis que ho han viscut asseguren que han sigut tres minuts aterridors, durant els quals molta gent s'ha precipitat als carrers. L'Agència Nacional de mitigació de Desastres ha informat que moltes de les morts han tingut lloc quan s'han ensorrat edificis i moltes de les víctimes són menors d'edat, que es trobaven a les escoles durant el moment del sisme. Durant la nit passada, els equips d'evacuació i socors han continuat treballant per intentar rescatar més de 151 desapareguts, que es creu que continuen atrapats sota les runes.

La zona afectada pel moviment sísmic està densament poblada i és propensa a les esllavissades de terra a causa de les pluges. Més de 22.000 habitatges han quedat malmesos, segons les autoritats locals. Les cases estan construïdes amb materials molt deficients i no estan preparades per resistir els embats de la terra.

En declaracions a la premsa local, Ridwan Kamil, el governador regional, ha assegurat que nombre de ferits i víctimes mortals pot anat augmentant en les pròximes hores, a mesura que avancin les tasques de desenrunament.

Els terratrèmols són habituals a Indonèsia, un arxipèlag de més de 17.000 illes i 270 milions de persones, però és estrany que se sentin a Jakarta. Al febrer, un altre terratrèmol de magnitud 6,2 va causar la mort d'almenys 25 persones i més de 460 ferits a la província de Sumatra occidental. Els tremolors es van notar tan lluny com Malàisia i Singapur. El gener del 2021 almenys 105 persones van morir i prop de 6.500 van resultar ferides a la província de West Sulawesi després d'un altre gran terratrèmol de magnitud similar. Indonèsia està a cavall de l'anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona altament activa en sismes, on diferents plaques de l'escorça terrestre es troben i creen un gran nombre de sacsejades i erupcions volcàniques.

stats