Internacional Àsia 27/04/2023

Els Estats Units enviaran submarins nuclears a Corea del Sud per primer cop des de la Guerra Freda

L'acord dissuadeix Seül de desenvolupar armes atòmiques a canvi d'enfortir l'aliança militar amb Washington

3 min
El president dels EUA, Joe Biden, i el de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, en roda de premsa a la Casa Blanca.

BarcelonaEls Estats Units i Corea del Sud enforteixen l'aliança militar amb un nou acord que busca protegir els sud-coreans davant la creixent amenaça de Corea del Nord. El pacte, signat aquesta matinada durant una visita als Estats Units del president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, estableix enviar submarins nuclears estatunidencs a ports sud-coreans per primer cop des de la Guerra Freda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units aturen així la possibilitat que Corea del Sud desenvolupi armes atòmiques. A canvi, els EUA es comprometen a enviar submarins nuclears a la zona i a permetre que el govern sud-coreà participi en les seves operacions a la regió. Corea del Nord ha dut a terme un nombre rècord de proves armamentístiques en els últims anys, cosa que ha fet créixer el nombre de sud-coreans que reclamen que el seu país desenvolupi també armes atòmiques. Segons les últimes enquestes, el 75% de la població hi està a favor.

Amb el nou acord, batejat com la Declaració de Washington, l'administració de Joe Biden atura aquestes aspiracions i aconsegueix que Seül ratifiqui el seu compromís amb el Tractat de No Proliferació Nuclear. Els tractats bilaterals existents ja comprometen els Estats Units amb la defensa de Corea del Sud, on té desplegats uns 28.500 soldats, però la nova declaració preveu incrementar l'enviament a la península Coreana de bombarders i portaavions estatunidencs.

Record de la Guerra Freda

El gran canvi serà l'arribada de submarins nuclears a la zona. Durant la Guerra Freda visitaven periòdicament els ports sud-coreans, però amb el desgel van deixar de fer-ho. Els caps nuclears que Washington tenia llavors desplegats en territori de Corea del Sud es van retirar també l'any 1991, segons la Federació de Científics Estatunidencs.

La Declaració de Washington inclou, a més, la creació d'un mecanisme de consulta bilateral que permetrà a Seül participar en la planificació dels Estats Units d'una possible resposta a un incident nuclear a la regió, com seria un atac nord-coreà. L'ofensiva armamentística de Corea del Nord manté en alerta tota la regió i ha portat l'administració Biden a enfortir llaços militars també amb el Japó.

Visita d'estat a Washington

Com a prova de la seva estreta aliança, el president de Corea del Sud ha estat rebut a Washington amb tots els honors. Catifa vermella, orquestra militar i un cor d'infants coreano-estatunidencs s'han desplegat aquest dimecres als jardins de la Casa Blanca, amb l'assistència de més de 6.000 persones. Després de l'amenaça de l'anterior president, Donald Trump, d'aturar les maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud, en el seu intent d'acontentar Kim Jong-un amb qui es va reunir tres cops, ara l'administració Biden incrementa el suport militar als seus aliats tradicionals a la regió.

Alhora, el nou president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, té una posició més agressiva i militarista que el seu predecessor, Moon Jae-in. Durant la cerimònia a la Casa Blanca, els dos presidents han commemorat el 70 aniversari de la seva aliança militar, impulsada després de la Guerra de Corea del 1950-1953, que va acabar amb un armistici i la partició de la Península.

La bona sintonia exhibida a Washington sembla que deixa enrere la polèmica de les últimes setmanes, quan les filtracions de documents classificats del Pentàgon van revelar que els Estats Units havien pressionat Corea del Sud perquè enviés armes a Ucraïna, malgrat la seva política de no subministrar armament a països en conflicte. La controvèrsia va dur algunes veus dins de Corea del Sud a demanar que es cancel·lés la visita d'estat a Washington, però Yoon Suk-yeol ha decidit girar-hi full i prioritzar l'aliança militar.

stats