Pakistan
Internacional Àsia 03/11/2022

Intenten assassinar a trets l'ex primer ministre del Pakistan

Imran Khan ha estat ferit en un tiroteig durant una protesta contra el govern però la seva vida no corre perill

ARA
2 min
L'exprimer ministre del Pakistan, Imran Khan, en una imatge recent

BarcelonaL'ex primer ministre del Pakistan Imran Khan i diverses persones del seu entorn més han quedat ferides aquest dijous en un "intent d'assassinat", segons ha denunciat el seu partit, el Pakistan Tehree-e-Insaf (PTI). Khan i la resta de víctimes, el nombre exacte i l'estat de les quals no ha transcendit, viatjaven dins d'un vehicle que ha estat tirotejat a Wazirabad, a uns 200 quilòmetres de la capital (Islamabad), durant la marxa que encapçalaven contra l'actual govern. La vida de Khan, que hauria estat ferit en una cama i traslladat a l'hospital, no corre perill. En imatges difoses en un tuit, de fet, se'l pot veure després de l'atac saludant els seus seguidors. Les primeres dades indiquen que la resta de persones ferides serien altres líders del PTI i la policia ha informat que l'home que ha obert foc contra el comboi ha estat detingut.

Khan havia iniciat divendres passat una marxa amb centenars de persones des de la ciutat occidental de Lahore amb destí a Islamabad i l'objectiu de reclamar eleccions anticipades, segons informa Reuters. El mandat de l'ex primer ministre va acabar de manera prematura l'abril passat després d'una moció de censura impulsada per l'actual govern. Segons la seva versió dels fets, la moció, promoguda per una aliança de partits liderada per la Lliga Musulmana del Pakistan -el partit de l'actual primer ministre, Shehbaz Sharif- formava part d'una confabulació amb els Estats Units. Creu que es tractava d'un càstig de Washington per una visita seva a Rússia celebrada la mateixa jornada en què Moscou va començar l'ofensiva sobre Ucraïna.

Khan, de 70 anys, és un popular exjugador de críquet convertit en polític i havia arribat al poder després de les eleccions generals del 2018. "Vull que tots vosaltres participeu. Això no és per política o benefici personal, o per enderrocar el govern... Això és per portar una llibertat genuïna al país", va dir Khan en un missatge de vídeo la vigília de la marxa. Poc després del triroteig, el PTI ha denunicat qe no és només un "intent d'assassinat" contra el seu líder, sinó un "atac contra Pakistan". El país asiàtic acumula un important historial de violència política. La també ex primera ministra Benazir Bhutto va ser assassinada el desembre del 2007 després d'un míting electoral, mentre que el seu pare i també exlíder del país, Zulfikar Ali Bhutto, va ser penjat el 1979 després de ser deposat amb un cop d'estat militar.

stats