Internacional Àsia 23/05/2022

L'amic tarragoní de Kim Jong-un és entre els més buscats de l'FBI (i ell se'n riu)

L'agència nord-americana acusa Alejandro Cao de Benós de conspirar per ajudar Corea del Nord a evadir sancions

ARA
2 min
Anunci de l'FBI de cerca d'Alejandro Cao de Bentós

BarcelonaEl tarragoní Alejandro Cao de Benós, fervent defensor del règim de Corea del Nord, ha entrat a la llista de cerca i captura de l'FBI. L'agència nord-americana l'acusa de conspirar juntament amb un ciutadà britànic per ajudar Corea del Nord a evadir les sancions econòmiques imposades pels Estats Units a aquest país asiàtic. Cao de Benós, fundador i president de l'Associació Amics de Corea, és el delegat especial del Comitè per a les Relacions Culturals amb Països Estrangers del règim de Kim Jong-un, i se'l considera l'ambaixador no oficial del govern nord-coreà a Espanya. Segons l'ordre de cerca i captura emesa per l'FBI, hauria reclutat un expert en criptomonedes dels Estats Units per prestar de manera il·lícita serveis relatius a criptomonedes i tecnologia blockchain al règim nord-coreà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agència nord-americana, el català va organitzar el viatge d'aquest expert a Pyongyang el 2019 "en contravenció de les sancions imposades pels Estats Units", ja que en cap moment va obtenir permís dels EUA per brindar productes, serveis o tecnologia a Corea del Nord. "Cao de Benós va prendre mesures per ocultar a les autoritats estatunidenques aquestes activitats i el paper que l'expert va desenvolupar en la conspiració", afegeix l'FBI.

Fa un mes el departament de Justícia dels EUA va anunciar la imputació de Cao de Benós i el seu suposat còmplice britànic, Christopher Emms, després que l'expert en criptomonedes, Virgil Griffith, fos declarat culpable de conspiració i condemnat a cinc anys de presó. Segons va informar Reuters llavors, Cao de Benós va organitzar una conferència en la qual l'expert nord-americà hauria instruït els membres del règim de Corea del Nord sobre l'ús de la tecnologia blockchain i de criptomonedes per evadir sancions i blanquejar diners. El català, de 47 anys, s'enfronta a 20 anys de presó en cas que sigui condemnat per aquests càrrecs.

Amb tot, Cao de Benós no s'ha mostrat gens preocupat per l'ordre de cerca i captura de l'FBI, i ha anunciat la seva suposada localització a través de Twitter. "No sé per què avui tothom em busca. Estic a Jerusalem, al costat del Gòlgota menjant-me un durum de falàfel", ha escrit.

stats