Internacional Àsia 10/07/2022

El partit de l'ex primer ministre japonès Shinzo Abe continuarà controlant el Parlament

Els primers sondejos indiquen que la formació revalida l'hegemonia en unes eleccions parcials marcades per l'assassinat de l'exlíder

Anna Reig
2 min
Eleccions en un Japó en estat de xoc

BarcelonaEl Partit Liberal Democràtic (PLD), al qual pertanyia l'ex primer ministre Shinzo Abe, guanyarà les eleccions parcials a la cambra alta del Parlament nipó d'aquest diumenge, segons els primers sondejos. En aquests comicis, es decideix qui ocupa 125 dels 248 escons de la cambra. Els resultats oficials s'anunciaran demà, però tant els sondejos com la cadena estatal NHK preveuen que el PLD obtingui com a mínim 60 escons, mentre que el seu soci de coalició, la formació budista Komeito, se n'emporti almenys 11, segons l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així l'actual coalició que governa el Japó, formada pel PLD i el Komeito, tindria assegurada la majoria absoluta. Als resultats d'avui s'hi han de sumar els 52 i 10 escons dels quals ja disposen els dos partits respectivament i que no canviaran per les eleccions parcials.

Les eleccions han transcorregut amb normalitat tot i la gran commoció del país pel recent assassinat de l'exministre Shinzo Abe, a qui va disparar per l'esquena un exmilitar divendres en un acte electoral a peu de carrer a la ciutat de Nara. Tot i que Abe ja no era líder del partit ni governant del Japó, encara tenia un paper molt important dins el PLD. Molts dels objectius que pretenia assolir Abe, com ara reforçar la despesa militar i revisar la Constitució pacifista del Japó, encara són primordials per al partit. Cal tenir en compte que va ser el primer ministre que més anys es va mantenir al poder, del 2006 al 2007 i del 2012 al 2020.

Si la mort d'Abe aporta alguns vots de simpatia més al seu partit, com esperen alguns analistes, la coalició podria arribar a aconseguir una supermajoria de dos terços del Parlament. Així, tècnicament, podrien tirar endavant la reforma de la Constitució pacifista i ampliar les competències nacionals de Defensa. Aquesta reforma és polèmica, perquè l'actual Constitució, que va obligar el Japó a prescindir d'un exèrcit propi, va ser imposada pels americans després de la Segona Guerra Mundial.

stats