La mare de l'acusat de l'assassinat d'Abe pertanyia a la secta Moon

Les eleccions consoliden el pes del partit conservador al Parlament

ARA
2 min
Sospitós de disparar al exprimer ministre japonès Shinzo Abe

BarcelonaEls motius darrere l'estrany assassinat de l'exprimer ministre japonès Shinzo Abe, divendres, es van aclarint. La mare de l'home acusat de l'assassinat pertanyia a la secta Moon, o Església de la Unificació, ha confirmat l'organització. Tetsuya Yamagami, que va ser detingut després de disparar dos trets contra Abe amb una arma de fabricació casolana, havia dit a la policia que va atacar el polític després d'haver intentat sense èxit matar el líder del grup religiós, a qui la seva mare havia fet fa vint anys una "gran donació" que havia portat la família a la ruïna. L'acusat del magnicidi, de 41 anys, deia que Abe estava darrere de la fundació del grup.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup religiós, els membres del qual es coneixen col·loquialment com a Moonies, ha confirmat aquest dilluns a la roda de premsa que la mare de Yamagami participava en les seves reunions mensuals, i ha negat que ni Abe ni Yamagami formessin part de l'organització. Tomihiro Tanaka, president de la branca japonesa de l'Església de la Unificació, no ha volgut explicar res sobre les donacions i s'ha limitat a dir que cooperarà amb la investigació. És el primer cop que el nom d'aquesta organització surt implicat en el magnicidi perquè la policia no havia identificat el grup fins ara.

L'Església de la Unificació va ser fundada el 1954 a Corea del Sud per Sun Myung Moon, un autodeclarat messies i un anticomunista radical. S’ha guanyat l’atenció dels mitjans de comunicació de tot el món per la celebració de les seves bodes massives on casava milers de parelles alhora. Abe havia fet un vídeo l'any passat de felicitació per al grup, conegut per les seves posicions conservadores. També altres figures com Donald Trump els havien mostrat el seu suport. Moon va morir el 2012, deixant una secta de 600.000 membres al Japó i de 10 milions globalment. L'avi matern de l'ex primer ministre assassinat, Nobusuke Kishi, que també va ser primer ministre entre 1957 i 1960, va estar implicat en la formació d'un grup polític lligat l'Església de la Unificació, amb qui compartien anticomunisme. Segons apunta l'agència Kyodo, Yamagami va desenvolupar un fort ressentiment contra Kishi que va dirigir contra el seu net.

Comiat i eleccions

Aquest dilluns s'ha celebrat una vetlla per Abe a Zojoji, el principal temple budista del centre de Tòquio, que dimarts acollirà els funerals privats. Abe va ser assassinat mentre celebrava un míting a peu de carrer -com és tradició al país, considerat dels més segurs del món- pel governant Partit Liberal Democràtic (LDP), que ell va liderar durant gairebé una dècada. El partit ha millorat la seva representació al Parlament (va guanyar 76 dels 125 escons que hi havia en joc en els comicis parcials), en unes eleccions marcades pel magnicidi. Les eleccions es veien com un referèndum sobre la gestió del primer ministre Jumio Kishjida, que porta deu mesos al govern. Kishida s'ha compromès a continuar el llegat d'Abe.

Amb aquests resultats, Kishida pot continuar la política del seu mentor de militaritzar el Japó, per canviar la constitució en què el país renuncia a la guerra per resoldre els conflictes internacionals. Encara que el canvi constitucional no té encara prou suport, Kishida té previst doblar el pressupost de defensa en el context de la creixent presència militar xinesa al mar del Sud i del conflicte amb Corea del Nord.

stats