La proposta d'un altre referèndum prodemocràtic provoca més maldecaps al govern de la Xina

La regió de Macau segueix els passos de les protestes a Hong Kong

Els moviments democràtics de les regions de Hong Kong i de Macau suposen un desafiament al poder central de la Xina. Primer va ser la ciutat de Hong Kong que, decepcionada amb el govern de Pequín 15 anys després d'haver rebut la promesa de més autonomia quan va deixar de ser una colònia britànica el 1997, va organitzar "il·legalment" un referèndum per reclamar el sufragi universal. Dimarts passat, els moviments prodemocràtics van organitzar una multitudinària manifestació que va acabar amb més de 500 detinguts.

La regió de Macau, de manera similar a l'excolònia britànica, gaudeix de llibertats i de certa autonomia respecte al govern de Pequín (per exemple, Macau és l'únic lloc on els casinos són legals), d'ençà que Portugal va retornar la sobirania de la regió a la Xina el 1999. I ara Macau ha pres el relleu de Hong Kong, i diferents organitzacions de la província preparen un altre referèndum no autoritzat. La idea és fer la consulta abans del 31 d'agost, data en què se celebren eleccions per escollir el cap executiu de la regió, i en què s'espera que en sortirà reelegit Fernando Chui.

Les reclamacions democràtiques són similars a totes dues excolònies: les eleccions, tal com se celebren actualment, no són suficients per a la població local, ja que són una minoria d'afins al govern central qui escullen els candidats presentats. Pels organitzadors del referèndum, això converteix les eleccions en una "votació sense rellevància", i per això reclamen la implantació del sufragi universal.

La reacció de Pequín, més enllà de les detencions a la manifestació de Hong Kong, es manifesta també en les declaracions de diferents oficials de l'exèrcit xinès, alguns d'ells ja retirats. Les diferents reaccions han avisat que l'exèrcit de Pequín està preparat per sufocar qualsevol manifestació que pugui sorgir a Hong Kong.