Xina

Xi Jinping demana convertir l'exèrcit xinès en una Gran Muralla d'acer

El nou primer ministre, Li Qiang, defensa un "desenvolupament d'alta qualitat"

3 min
El president xinès, Xi Jinping, aplaudeix durant la sessió de clausura de l'Assemblea Popular Nacional

Pequín"Seguretat" ha estat una de les paraules més repetides en el breu discurs amb què el president Xi Jinping ha tancat l'Assemblea Popular Nacional (APN). La seguretat serà un imperatiu per al desenvolupament de la Xina: el concepte no només s'aplica a la defensa del país, sinó també a tots els àmbits de la governança social, des del creixement segur fins a la seguretat alimentària i financera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Xi Jinping fins i tot ha arribat a parlar de desenvolupar un marc de “seguretat nacional holístic” i ha insistit que la Xina necessita seguretat per desenvolupar-se. Per això, creu, ha de modernitzar el seu exèrcit fins a convertir-lo en una "Gran Muralla d'acer".

L'altre gran objectiu és un “desenvolupament de qualitat” i per aconseguir-lo s'impulsaran millores en ciència i tecnologia. Durant la seva intervenció, Xi Jinping s'ha compromès a convertir la Xina en una gran potència respectada internacionalment. I ha tornat a destacar el conflicte amb Taiwan: ha llançat un guant assegurant que cercarà activament una solució pacífica al conflicte, però ha insistit que la Xina mai renunciarà a la reunificació ni tolerarà ingerències estrangeres.

La reunió de la sessió plenària del Parlament (APN) ha estat especialment important aquest any perquè ha marcat grans canvis. Primer, perquè Xi Jinping accedeix a un tercer mandat històric, trencant la tradició de no superar els deu anys de govern, i es converteix així en l'home més poderós de la Xina des de Mao. I, segon, perquè s'ha aprovat una gran reestructuració dels òrgans del partit i de l'estat.

Xi Jinping ha consumat les reformes per acaparar el control del país. Representa el final de l'època de “reforma i obertura” iniciada per Deng Xiaoping, que separava partit i estat per impulsar l'economia sense els lligams de la ideologia. La nova era de Xi Jinping està marcada pel control del Partit Comunista sobre tots els àmbits.

Moment difícil per a l'economia

El nou primer ministre Li Qiang, en la seva primera compareixença als mitjans, ha insistit a confirmar una gran part del discurs de Xi Jinping. De fet, en la primera resposta s'ha esforçat a repetir el nom del president i la importància dels seus pensaments. Tot i això, no ha dubtat a reconèixer que no serà fàcil assolir un creixement del PIB al voltant del 5%. Els problemes interns, sumats a la difícil conjuntura internacional, no hi ajuden i per això la Xina impulsarà polítiques d'estímul. Ha admès, en un intent de semblar pròxim, que a la majoria de la població no li interessa el PIB, sinó els problemes quotidians com l'habitatge, l'ocupació, la reducció d'ingressos i els serveis mèdics.

Ha insistit en l'objectiu d'assolir un “desenvolupament d'alta qualitat” que se centri més a millorar la vida de la població i ha picat l'ullet al sector privat qualificant d'“inadequats” els comentaris sobre la manca de suport del govern. Ha assegurat que la Xina protegirà el sector privat i crearà noves oportunitats per a la inversió. Fins i tot ha estat insistent a l'hora d'assegurar que el desacoblament amb els Estats Units no interessa a ningú i que els dos països han de cooperar.

Quan li han preguntat pel covid-19, el que va ser responsable del llarg confinament de Xangai ha defensat que l'estratègia per combatre la pandèmia estava ben concebuda i va donar temps al país per desenvolupar vacunes i medicaments. Ara, en cap moment ha utilitzat l'expressió covid zero, la polèmica política de confinaments que va generar protestes inèdites al país. De fet, el terme s'ha evitat durant tota l'assemblea.

Preguntes pactades

En el seu debut davant la premsa, Li Qiang ha estat vehement i enèrgic en les respostes, marcant distàncies amb el to moderat i assertiu del seu predecessor, Li Keqiang. Cal tenir en compte que les preguntes dels periodistes a qui se'ls permet interpel·lar el primer ministre són pactades: el ministeri d'Exteriors convida els mitjans estrangers que li interessa a enviar-li, setmanes abans, les preguntes i fins i tot intenta negociar-les.

S'espera que la bona relació i confiança que hi ha entre Xi Jinping i Li Qiang permeti més marge de maniobra que al seu antecessor i tingui més llibertat per dissenyar els plans d'estímul econòmic.

Els actes de dilluns al matí han tancat les dues sessions, l'APN i la de l'òrgan consultiu (CPPCC). En aquest òrgan assessor s'han realitzat nombroses propostes per ser debatudes durant l'any. Entre aquestes hi ha reduir el nombre d'hores d'estudi d'anglès a les escoles -una proposta que no diu gaire del desig d’obrir-se al món- o que les dones solteres puguin congelar els seus òvuls, una opció fins ara prohibida.

stats