Internacional 26/10/2017

Un assessor de l'ONU insta Madrid a no aplicar el 155

De Zayas considera la mesura una "regressió" de la protecció dels drets humans i reclama un referèndum

Acn
2 min
Els responsables de l'ANC i Òmnium surten del Palau de la Generalitat amb Lluís Llach, la matinada de dijous.

EstrasburgAlfred-Maurice de Zayas, expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia, fa una crida a les autoritats espanyoles perquè reverteixin la decisió d'aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola. De Zayas lamenta la decisió del govern espanyol de "suspendre" l'autonomia de Catalunya i considera l'acció una "regressió" de la protecció dels drets humans, "incompatible" amb diversos articles del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Segons l'expert, la suspensió de les mesures "repressives" i l'organització d'un referèndum que permeti conèixer els "veritables desitjos" de la població seria "l'única solució democràtica" a la situació actual. El referèndum, argumenta, hauria de ser supervisat per la Unió Europea (UE), l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i observadors privats com el Centre Carter.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat fet públic aquest dijous, l'expert critica també que el govern espanyol "sembla invocar" el principi d'integritat territorial per "justificar els intents contundents de silenciar la dissidència política" i recorda que aquest principi "no es pot invocar per apagar el dret de totes les persones". "El dret a l'autodeterminació és un dret dels pobles i no una prerrogativa dels Estats per concedir o negar", afegeix. Segons explica, en cas de conflicte entre el principi d'integritat territorial i el dret humà a l'autodeterminació "és el segon que preval".

"Cap estat pot utilitzar el principi d’integritat territorial per negar el dret a l’autodeterminació", afegeix. L’expert admet que el principi és “important” però explica que està pensat per ser aplicat de manera “externa” per “prohibir amenaces externes o incursions estrangeres en la integritat territorial dels estats sobirans”.

"Negar a un poble el dret a expressar-se sobre la qüestió de l'autodeterminació, negar la legalitat d'un referèndum, utilitzar la força per evitar la celebració d'un referèndum i cancel·lar l'autonomia d'un poble per càstig" constitueix, segons l'expert, una "violació" de l'article 1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

A més, De Zayas recorda que "abordar l'aspiració dels pobles a l'autodeterminació en forma oportuna és una mesura de prevenció de conflictes important". En aquest sentit insisteix que "cal fomentar el diàleg i la negociació política per evitar la violència".

stats