Internacional 20/02/2015

Assessors del govern alemany creuen que una sortida de Grècia podria reforçar l'euro

Adverteixen que cedir davant Atenes i abandonar el camí de l'austeritat i les reformes pot impulsar una radicalització política en altres països en crisi

Efe
1 min
Grècia, Alemanya i el joc de la gallina

BerlínPosicions contradictòries. Poc després que la cancellera alemanya, Angela Merkel –juntament amb el seu homòleg francès, François Hollande–, deixés clara la seva intenció de lluitar perquè Grècia es quedi a l'eurozona, un article que avança l'edició digital del diari 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' evidencia que quatre dels cinc membres del consell assessor d'economistes del govern alemany consideren que una eventual sortida de Grècia de la moneda única no hauria de debilitar la zona euro. És més, afirmen que fins i tot podria enfortir "la credibilitat del seu marc institucional" i la seva "integritat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En l'article, els quatre "savis", al costat del secretari general del Consell, adverteixen, a més, que cedir davant Grècia i abandonar el camí de l'austeritat i les reformes pot impulsar una radicalització política en altres països en crisi. Partits populistes, alerten, podrien exigir sortides fàcils i falses solucions per a la crisi, amb conseqüències fatals per a l'eurozona.

En opinió d'aquests experts, en última instància i en les circumstànciesactuals, un "Grexit" podria tenir repercussions positives i no generar "el caos". Segons apunten, el govern del primer ministre grec, Alexis Tsipras, realitza una "anàlisi incorrecte" de les alternatives de política econòmica i mostra una "apreciació errònia" de la negociació internacional. "Amenaça d'empitjorar significativament la situació", destaquen Lars Feld, Christoph Schmidt, Isabel Schnabel i Volker Wieland.

En opinió dels quatre "savis", que recorden que fa cinc anys Grècia es trobava en una situació política "catastròfica", no es pot dir que la política d'austeritat i consolidació fiscal hagi fracassat.

stats