Internacional 05/09/2021

Un atemptat suïcida deixa quatre morts i una vintena de ferits al Pakistan

L'atac ha estat reivindicat pels talibans pakistanesos, que poden beneficiar-se de la situació a l'Afganistan

ARA
2 min
La moto que ha utilitzat el terrorista per dur a terme l'atemptat suïcida.

BarcelonaDes que els talibans van retornar al poder a l'Afganistan, ara fa tres setmanes, diversos analistes havien llançat una advertència: que el triomf dels extremistes en territori afganès podria beneficiar i impulsar els talibans del Pakistan, el grup Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP). Aquest diumenge, el TTP ha reivindicat un atemptat suïcida a la ciutat de Quetta, a l'oest pakistanès, que ha deixat quatre morts -membres de les forces de seguretat- i una vintena de ferits. Segons ha informat la policia de Quetta, un home que conduïa una motocicleta ha envestit agents de la policia de fronteres i, seguidament, ha fet detonar els explosius que portava al damunt. Les autoritats, que han recalcat que la majoria de ferits també són agents fronterers, han advertit que hi ha diverses persones ferides de gravetat, fet que indica que el nombre de víctimes mortals podria créixer en les pròximes hores.

"El meu condol a les famílies dels màrtirs, i prego per la recuperació dels ferits, i reconeixement a les nostres forces de seguretat i els seus sacrificis per mantenir-nos segurs frustrant els plans dels terroristes que reben suport de l'exterior", ha dit el primer ministre, Imran Khan, que ha suggerit que els responsables són a l'exterior, en referència a l'Índia, el gran enemic del Pakistan.

Quetta és la capital del Balutxistan, fronterera amb l'Afganistan. La regió és una de les més conflictives del Pakistan, amb la presència de grups armats separatistes, faccions talibanes i grups jihadistes. Malgrat que la violència terrorista havia disminuït notablement al Pakistan arran d'un operatiu encapçalat per l'exèrcit per lluitar-hi en contra, en l'últim any ha patit un repunt en aquesta zona. A finals d'abril, per exemple, els talibans pakistanesos van matar cinc persones i en van ferir 15 més en un hotel de luxe de Quetta, en una acció contra l'ambaixador xinès al Pakistan. Només en el 2020, doncs, els talibans pakistanesos van protagonitzar 120 atacs, i aquest juliol 26. Els analistes havien destacat aquest ressorgiment, vinculat estretament al canvi de situació de l'Afganistan, on els talibans anaven guanyant cada cop més terreny.

El paper d'Islamabad

I és que el retorn dels talibans ha provocat que el Pakistan s'hagi convertit en protagonista col·lateral dels esdeveniments. A banda del temut ressorgiment de les faccions pakistaneses, hi ha dos altres grans motius. El primer, el fet que milers d'afganesos han intentat fugir del seu país per la frontera terrestre i arribar a territori pakistanès. L'èxode ha sigut tan massiu que el Pakistan, que comparteix 2.670 quilòmetres de frontera amb l'Afganistan, ha avisat que no acceptarà l'entrada de més refugiats afganesos al seu territori i ha tancat la majoria dels passos fronterers.

El segon, que Islamabad és un dels governs que sembla destinat a entendre's amb els extremistes ara que han tornat al poder a Kabul. El motiu? La seva obsessió per tenir al país veí un govern aliat que, sobretot, sigui hostil al seu enemic secular, la poderosa Índia. Dissabte, Islamabad ja va voler reivindicar el seu paper d'interlocutor preferent amb els extremistes de Kabul enviant a la capital afganesa el cap dels seus serveis secrets, el general Faiz Hameed. Fins al moment, Hameed ha sigut el més alt càrrec estranger que ha visitat el país des del canvi de règim, que es va produir el 15 d'agost.

stats