Internacional 25/02/2015

Àustria prohibeix per llei el finançament estranger de mesquites

Col·lectius musulmans critiquen la mesura que entrarà en vigor l'any vinent

Agències
2 min

VienaEl Parlament austríac ha aprovat avui una llei que prohibeix el finançament estranger d'imams i mesquites, i demana a les congregacions musulmanes l'acceptació explícita de la primacia de l'estat de dret sobre la xaria (llei islàmica).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La iniciativa ha comptat amb el suport dels diputats de la gran coalició governamental, formada per socialdemòcrates i democristians, i ha estat criticada per representants d'associacions islàmiques, en considerar que els musulmans són tractats com "ciutadans de segona classe".

La nova llei modernitza una normativa de 1912 que regulava en el que aleshores era l'Imperi Austrohongarès els drets i deures dels musulmans d'aquell estat plurinacional, després de l'annexió de Bòsnia, i que va ser considerada la més avançada de la seva època.

La normativa aprovada avui regula un ampli espectre de drets i deures en qüestions com festes musulmanes, cementiris, usos alimentaris i activitats de clergues islàmics en hospitals, presons i l'exèrcit.

També s'estableix la creació d'una facultat de teologia islàmica per tal que, en un any, pugui començar a formar clergues d'aquest credo a Àustria. A més, s'exigeix que les mesquites i associacions es desvinculin de predicadors que hagin estat condemnats a penes de presó o que siguin definits com una amenaça per a la seguretat pública.

La norma prohibeix qualsevol finançament estranger dels predicadors i els llocs de culte per limitar així la influència estrangera, que afecta sobretot centenars de religiosos que reben els seus salaris de Turquia, l'Aràbia Saudita i altres països del golf Pèrsic.

Durant la tramitació de la llei es va incloure un període de transició d'un any per complir aquesta última prohibició, que ha estat criticada per la majoritària Comunitat de Culte Musulmà.

stats