Internacional 31/03/2014

L'ONU prohibeix al Japó la caça de balenes a l'Antàrtida

Tòquio defensa que el seu programa en alta mar perseguia "finalitats científiques", mentre que Austràlia denuncia que les morts es feien amb finalitats comercials

Agències
1 min
Uns pescadors obren una balena a l'est de Tòquio en una imatge d'arxiu del 2000. AFP

L'HaiaUna alta instància judicial de les Nacions Unides, el Tribunal Internacional de Justícia, ha ordenat aquest dilluns al Japó que "revoqui" els permisos de caça de balenes a l'Antàrtida perquè no s'ajusten a les "finalitats científiques" exigides per la legislació internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El 2005 el Japó va començar un programa amb finalitats científiques a l'Antàrtida. Des de llavors els pesquers japonesos han matat fins a 3.600 balenes, una quantitat que, segons Austràlia, té com a objectiu la venda d'aquests cetacis al Japó, on la seva carn és molt valorada.

Per això Austràlia va portar el cas el maig del 2010 a l'Haia. Finalment aquest dilluns l'alta instància de l'ONU ha reconegut que el Japó no desenvolupava el programa amb finalitats científiques i li ha prohibit la caça en aigües de l'Antàrtida.

El Japó va signar una moratòria de la caça de balenes el 1986, però va continuar caçant-ne al nord i sud del Pacífic argumentant que ho feia per a la investigació científica.

stats