Internacional 14/09/2013

Ban Ki-moon demana "mesures fermes i necessàries" si es confirma atac químic a Síria

Encara que no ha acusat directament el règim de Baixar al-Assad de l'atac, el secretari general de l'ONU ha assegurat que sí que ha comès "molts crims contra la humanitat", en una entrevista a France24

Efe
2 min

ParísEl secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, diu que és partidari de l'aplicació de "mesures fermes i necessàries" per part de la comunitat internacional si es confirma l'ús d'armes químiques a Síria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Si les anàlisis científiques confirmessin que es van utilitzar armes químiques, això seria una greu violació, una abominable violació del dret internacional", ha dit en una entrevista amb el canal de televisió France24.

"Penso que la comunitat internacional hauria de prendre mesures fermes i necessàries per fer el que calgui perquè un crim semblant no es reprodueixi mai més, i per portar els seus autors davant la justícia", ha afegit.

"El Consell de Seguretat hauria de tenir un paper especialment decisiu perquè aquest crim no passi més i perquè es faci justícia", ha afirmat Ban.

El secretari general de l'ONU ha assegurat que "l'ús d'armes químiques, o l'amenaça d'ús d'armes químiques o qualsevol altra arma de destrucció massiva per part de qui sigui, no importa en quina circumstància ni amb quina raó, ha de ser condemnat i portat davant la justícia".

Ban Ki-moon ha insistit que "és important que les autoritats sirianes apliquin el que han dit d'una manera sincera i exacta", en relació amb la seva voluntat de desmantellar el seu armament químic sota vigilància internacional.

Les declaracions de Ban s'han conegut poc després que ell mateix digués en un acte públic a la seu de Nacions Unides a Nova York que creu que l'informe científic sobre l'atac del 21 d'agost constatarà que es van fer servir armes químiques.

"Crec que serà un informe aclaparador que confirmarà que es van usar armes químiques encara que no ho puc dir públicament fins que no el rebi", ha dit prudent Ban.

Encara que no ha acusat directament el règim de Baixar al-Assad de l'atac, Ban ha assegurat que sí que ha comès "molts crims contra la humanitat", i s'ha mostrat "convençut" que una vegada conclogui el conflicte "hi haurà un procés perquè els responsables siguin portats davant la justícia".

Ban havia qualificat en aquesta reunió a Nova York d'"horrible" l'atac del 21 d'agost a Guta Oriental, a la perifèria de Damasc, on més de 1.400 persones van morir mentre que 5.000 més van ser exposades a substàncies químiques.

stats