Haití

Les bandes d'Haití amenacen amb fer un cop d'estat després d'alliberar milers de reclusos

L'assalt aquest cap de setmana a dues presons de la capital ha forçat el desplaçament de 15.000 persones

ARA
2 min
Fotografia de l'interior de la Penitenciària Nacional després de l'atac per part de bandes armades, aquest diumenge a Puerto Príncipe (Haití).

BarcelonaEl govern d'Haití, immers en una crisi de seguretat, ha decretat l'estat d'emergència després d'una nova onada de violència a Port-au-Prince, la capital del país. La decisió arriba després que Jimmy Cherizier, líder d'una de les bandes criminals més actives del país caribeny, alliberés milers de reclusos en un assalt a dues presons. L'oficina del primer ministre, Ariel Henry, ha dit que l'estat d'emergència, que inclou un toc de queda durant tres dies, té com a objectiu "restablir l'ordre" i "prendre les mesures oportunes per recuperar el control de la situació".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cherizier, que és expolicia i es fa dir Barbecue, ha afirmat que l'objectiu dels assalts als centres penitenciaris –que segons Efe van causar una quinzena de morts– era capturar el cap de la policia haitiana i enderrocar així el primer ministre del país. La policia haitiana ha dit que farà servir "tots els mitjans legals a la seva disposició per fer complir el toc de queda i detenir tots els infractors". Els enfrontaments entre policia, bandes criminals i presos fugits a l'àrea metropolitana de la capital han forçat 15.000 persones a fugir de la ciutat, segons l'Organització Internacional per a les Migracions.

Tot i que el Col·lectiu d'Advocats per la Defensa dels Drets Humans apunten que el 97% dels presos s'han escapat després de l'assalt, uns 3.597 detinguts, alguns reclusos han decidit quedar-se a les seves cel·les per por de morir en un intercanvi de foc. Entre els presos que van decidir quedar-se hi ha els disset soldats colombians detinguts per l'assassinat el 2021 de Jovenel Moïse, que era president del país. Els presumptes magnicides ja han sigut traslladats a "altres instal·lacions", segons fonts oficials.

En el moment de l'assalt, Henry, que a més de primer ministre és president interí des de l'assassinat de Moïse, era a Kenya demanant al país africà que enviés reforços policials a Haití per ajudar a revertir una situació de violència que fa temps que dura i que, segons l'ONU, va causar la mort de 800 civils només el gener passat. Henry havia promès que deixaria els seus càrrecs a principis de febrer i convocaria eleccions, però va ajornar la decisió al·legant que abans dels comicis s'havia de restablir la seguretat al país.

stats