Internacional 03/11/2021

"La bellesa està en la diversitat, com la llibertat en el hijab"

Una polèmica campanya del Consell d'Europa en defensa del vel ha revifat el debat a França

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Cartell de la campanya "La bellesa està en la diversitat, com la llibertat en el hijab", patrocinada pel Consell d'Europa

BarcelonaUna campanya en defensa dels drets humans que ha llançat el Consell d'Europa i que defensa i celebra la diversitat de les dones, sobretot la seva "llibertat" de poder portar el hijab, ha aixecat polèmica a França. El mocador amb què algunes dones musulmanes es cobreixen els cabells i el coll és un tema delicat al país, que fa anys que debat si s'ha de prohibir o no. "La bellesa està en la diversitat, com la llibertat està en el hijab", duia com a eslògan el vídeo de la fugaç campanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poques hores després d'haver-se publicat, la quantitat de crítiques rebudes han obligat a eliminar-la dels canals oficials. Tot i això, les discrepàncies i el mateix vídeo han continuat circulant per les xarxes. També s'havien publicat cartells amb frases com ara "Porta alegria i accepta el hijab", que s'han eliminat ràpidament arran de l'augment de les crítiques.

Moltes dones han criticat el missatge per la seva visió occidentalista de la cultura islàmica, sobretot per la tria de paraules com llibertat. Alguns altres han qüestionat la intencionalitat de la campanya i els valors de la institució europea.

L'equip responsable d'elaborar la campanya era la divisió d'Inclusió i Lluita contra la Discriminació del Consell d'Europa, que s'ha vist obligat a justificar-se amb un comunicat i ha explicat que no es feia responsable del contingut concret. Un portaveu d'aquest organisme ha anunciat que les piulades s'havien eliminat i que pensarien "una presentació millor del projecte". Per la seva banda, la Comissió Europea –que ha cofinançat la campanya en el marc d'una convocatòria de propostes contra el racisme llançada el 2019– ha argumentat que no participava en l'avaluació concreta dels projectes ni tampoc en validava els continguts.

La situació del hijab a França

Entre la multitud de crítiques de la comunitat islàmica, feministes de tot el món i moltes veus més destaquen els polítics francesos, ja amb la vista fixada en les eleccions presidencials de l'abril vinent. El govern d'Emmanuel Macron ha reconegut haver instat a retirar la campanya. L'octubre del 2010 França va aprovar la llei que prohibia l'ús del vel integral –el que cobreix la cara sencera– en espais públics i el Tribunal Europeu de Drets Humans la va ratificar el juliol del 2014. Des del 2004 també està prohibit exhibir símbols religiosos a les escoles, per la qual cosa els vels integrals i hijabs no es poden portar en aquests espais.

Actualment hi ha un important debat obert arran d'un projecte de llei que es volia impulsar per regular també l'ús del hijab en espais públics. La proposta legislativa va generar campanyes contràries al país entre les dones de les comunitats musulmanes amb el lema "No toquis el meu hijab". Amb la polèmica encara oberta al Parlament francès, la campanya del Consell Europeu no s'ha paït gens bé.

La candidata d'extrema dreta Marine Le Pen ha escrit a Twitter: "És tristíssim veure com el Consell d'Europa fa propaganda dels Germans Musulmans". L'excomissari europeu Michel Barnier, també candidat a la presidència, ha expressat que "la campanya promovent el vel islàmic com a símbol de llibertat és del tot inadequada". "Seria interessant que els qui han tingut aquesta mala idea de campanya publicitària anessin a l'Afganistan, a Kabul, i preguntessin a les dones que lluiten per la seva llibertat de no portar el vel. El vel no és un instrument de llibertat. Al contrari", ha afegit.

stats