Internacional 17/10/2019

Berivan Adnan: “L’acord amb Damasc té límits: que perilli la identitat kurda”

Berivan Adnan Omar (29 anys) és aquests dies a Barcelona per participar en un projecte de cooperació sobre dones i medi ambient de l’àrea metropolitana. Va marxar del Kurdistan sirià el tercer dia de la invasió.

Cristina Mas
2 min
Berivan Adnan OmarBerivan Adnan Omar: “L’acord amb Damasc té límits: que perilli la identitat kurda”  “L’acord amb Damasc té límits: que perilli la identitat kurda”

BarcelonaBerivan Adnan Omar (29 anys) és aquests dies a Barcelona per participar en un projecte de cooperació sobre dones i medi ambient de l’àrea metropolitana. Va marxar del Kurdistan sirià el tercer dia de la invasió.

¿Com veu l’acord de la direcció kurda amb el règim d’Al-Assad?

Nosaltres sempre hem sabut que els nord-americans un dia ens abandonarien, però pensàvem que marxarien de manera progressiva, sense deixar-nos en perill. Quan va començar la invasió turca estàvem preparats per defensar-nos, però ens vam adonar que el pla d’Erdogan era atacar directament els civils. No hem estat mai totalment desconnectats de l’estat sirià, no hem reivindicat mai la independència ni hem arribat a un acord amb el règim per l’autogovern dels nostres territoris. És una decisió dolorosa haver de pactar amb un règim que ha fet tantes salvatjades contra la seva població, kurda i no kurda, però davant l’amenaça turca no teníem més opcions.

Un règim que sempre ha reprimit els kurds.

El compromís amb Damasc tindrà límits: que no es posi en perill la nostra identitat i la nostra existència. Nosaltres teníem un projecte per al conjunt de Síria que defensava el Partit del Futur de Síria, liderat per Hevrin Khalaf, que va ser brutalment assassinada dissabte en l’ofensiva turca.

¿Ara confien que Putin estableixi una zona d’exclusió aèria?

Hi ha una confusió total a la zona. A cada hora poden canviar les polítiques de Rússia, dels Estats Units, de Turquia. No tenim confiança en cap país present a Síria. Només podem confiar en les nostres forces.

Berivan Adnan Omar (29) és aquests dies a Barcelona per participar per un projecte de cooperació en l’àmbit de dones i Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana . Van sortir al tercer dia de la invasió.

Com veu l’acord de la direcció kurda amb el règim d’Al-Assad?

Nosaltres sempre hem sabut que els nord-americans un dia ens abandonarien, però pensavem que marxarien de manera progressiva, sense deixar-nos en perill. Quan va començar la invasió turca estàvem preparats per defensar-nos, però ens vam adonar que el pla d’Ergogan era atacar directament els civils. Mai vam estar totalment desconnectats de l’estat sirià, mai no hem reivindicat la independència, ni hem arribat a un acord amb el règim per l’autogovern dels nostres territoris. És una decisió dolorosa haver de pactar amb un règim que ha fet tantes salvatjades contra la seva població, kurda i no kurda, però davant l’amenaça turca no teníem més opcions.

Un règim que sempre ha reprimit els kurds.

El compromís amb Damasc tindrà límits: que no es posi en perill la nostra identitat i la nostra existència. Nosaltres teníem un projecte per al conjunt de Síria que defensava el Partit del Futur de Síria, liderat per Hevrin Khalaf, que va ser brutalment assassinada dissabte en l’ofensiva turca.

Ara confien que Putin estableixi una zona d’exclusió aèria?

Hi ha una confusió total a la zona. A cada hora poden canviar les polítiques de Rússia, dels Estats Units, de Turquia, no tenim confiança en cap país present a Síria. Només podem confiar en les nostres forces.

stats