Berlusconi
Internacional 01/08/2013

Berlusconi i els seus comptes pendents amb els tribunals, cas per cas

El Cavaliere, que ha estat processat una trentena de cops, actualment té cinc casos oberts

Enric Revuelta
2 min

BarcelonaL'ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi, a més de ser jutjat pel cas Mediaset, té oberts altres processos judicials. Berlusconi, de 76 anys, ja ha passat per una trentena de cops pels tribunals. La vida del Cavaliere ha estat marcada per ocupar fins a tres cops el càrrec de primer ministre del país, pel seu imperi televisiu i empresarial i, a la vegada, per haver estat esquitxat per diferents judicis, la majoria per frau i per haver mantingut relacions sexuals amb menors. Actualment té cinc processos oberts:

Cas Mediaset

El Tribunal Suprem d'Itàlia designarà aquest dijous una sentència definitiva pel cas Mediaset. Berlusconi va ser condemnat en primera instància a quatre anys de presó i a cinc d'inhabilitació de càrrecs públics per un tribunal de Milà.

El cas Mediaset jutja la compravenda de drets de transmissió de pel·lícules nord-americanes per un valor de 470 milions d'euros per part de Mediaset –el grup audiovisual de Berlusconi– entre el 1994 i el 1999, amb un suposat augment artificial del preu dels drets per evadir diners al fiscal i desviar-los en comptes a l'estranger.

Cas Ruby

Silvio Berlusconi també va ser condemnat a set anys de presó i va ser inhabilitat de càrrecs públics per incitar a la prostitució de menors i abús de poder. Després de 27 mesos de procés i 50 audiències, els jutges van condemnar el Cavaliere per haver mantingut relacions sexuals amb la jove marroquina Karima El Marough quan encara no havia complert els 18 anys.

Berlusconi també va ser condemnat per abús de poder quan va trucar a una comissaria de Milà per suposadament demanar la posada en llibertat de la marroquina, que havia estat detinguda sota l'acusació de robatori, adduint que era neboda del llavors president egipci, Hosni Mubàrak. La sentència actualment està pendent del recurs presentat per la defensa de Berlusconi.

Cas Unipol

L'ex primer ministre italià va ser condemnat a un any de presó per la publicació il·lícita d'escoltes telefòniques al diari italià 'Il Giornale', propietat del seu germà Paolo. El diari va publicar l'any 2005 una conversa entre el president de l'asseguradora Unipol, Giovanni Consorte, i el llavors líder del partit Demòcrata d'Esquerra, Piero Fassino, sobre el suposat intent de tots dos d'apropiar-se del control de Banca Nazionale del Lavoro. Berlusconi també va presentar un recurs contra la condemna que actualment també està en procés d'apel·lació.

Cas di Pietro

Silvio Berlusconi va ser imputat per difamar contra el jutge Antonio di Pietro, líder del partit anti-Berlusconi Itàlia dels Valors, i a qui el Cavaliere tenia una gran animadversió. L'ex primer ministre italià va acusar Di Pietro de representar "el pitjor del pitjor" i d'haver-se tret la llicenciatura gràcies als "serveis secrets".

Cas de Gregorio

Berlusconi està sent investigat i jutjat per suposadament haver subornat el senador Sergio de Gregorio per intentar fer caure el govern de Romano Prodi. El Cavaliere hauria pagat tres milions d'euros al senador que aleshores militava al partit progressista perquè es canviés de formació i passés a formar part del partit conservador.

stats