Biden alerta que el risc d'"Harmagedon" nuclear no era tan alt des de la crisi de Cuba

El president nord-americà creu que Putin "no fa broma" quan amenaça amb fer servir aquest armament

ARA
2 min
Biden sancions

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que Vladímir Putin "no fa broma" quan amenaça amb fer servir armes nuclears per respondre a l'exitosa contraofensiva ucraïnesa a la guerra. "No enfrontàvem la possibilitat d'un Harmagedon des de Kennedy i la Crisi dels Míssils de Cuba" de l'any 1962, ha alertat Biden durant un acte de captació de fons dels demòcrates que s'ha celebrat aquesta matinada hora catalana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Per primer cop des de la Crisi dels Míssils, tenim una amenaça directa d'ús d'armes nuclears si les coses continuen així", ha dit el president nord-americà. Biden ha donat així credibilitat a l'amenaça de Putin "perquè el seu exèrcit està, es pot dir, significativament decebut" al camp de batalla, diu. L'any 1962, el president John F. Kennedy i el seu homòleg rus, Nikita Khrusxov, van estar a punt d'iniciar una guerra nuclear quan els Estats Units van saber que l'URSS estava desplegant míssils atòmics a l'illa de Cuba. Segons els experts, va ser el moment de la història en què el món va estar més a prop d'una catàstrofe nuclear. El Kremlin ha amenaçat obertament d'utilitzar armament nuclear, en un context cada cop més hostil i més tens amb Occident.

Biden ha fet aquestes declaracions durant un acte privat amb donants del Partit Demòcrata que s'ha celebrat a la casa del multimilionari i magnat mediàtic Rupert Murdoch a Nova York. Allà, ha advertit que una escalada nuclear, química o biològica derivada de la guerra a Ucraïna podria anar-se'n ràpidament de les mans. Per això també ha assegurat que els Estats Units estan "intentant trobar" una sortida de la guerra per a Putin. “Estem provant d'esbrinar com pensa sortir Putin d'aquesta guerra. Com trobarà una sortida honrosa?”, ha afegit.

Rectificacions de la Casa Blanca

La Casa Blanca ràpidament ha sortit al pas per matisar les paraules del president. Fa només una setmana, l'assessor de seguretat nacional de Joe Biden, Jake Sullivan, va dir que els serveis d'intel·ligència nord-americans no tenien cap indicació que Rússia estigués preparant un atac nuclear. Un missatge que repetiria dimarts la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre: "No hem vist cap raó per adaptar la nostra postura estratègica, ni tenim indicis que Rússia s'estigui preparant per fer servir armes nuclears de manera imminent". I és el discurs que han volgut mantenir després de la confessió del líder demòcrata d'aquest divendres. Fonts polítiques i militars han reiterat aquest missatge: res ha canviat en les expectatives que tenen sobre els passos següents del Kremlin.

Al govern nord-americà estan acostumats a les sortides de to de Biden, que té una mena d'habilitat per ficar-se en embolics d'aquest tipus. La intimitat de l'esdeveniment -un acte prou informal i que no era retransmès en directe- podria haver fet que el president nord-americà abaixés la guàrdia dialèctica i es deixés anar. Per desgràcia, això sí, dels membres del seu equip de govern.

stats