Internacional 21/01/2021

Els primers decrets de Biden per començar a 'destrumpitzar' els EUA

Les iniciatives se centren en la gestió de la pandèmia, la crisi climàtica i la immigració

Javier de la Sotilla
4 min
El president electe Joe Biden, la seva dona Jill Biden, el vicepresident electe Kamala Harris, el seu marit Doug Emhoff, el senador dels EUA Roy Blunt i la senadora Amy Klobuchar arriben a la cerimònia

BarcelonaL’administració de Joe Biden iniciarà aquest dimecres, just després que el nou president hagi jurat el càrrec, el canvi de rumb dels Estats Units. Ho ha fet amb la signatura de 17 ordres executives destinades a revertir algunes de les decisions més controvertides que el seu antecessor, Donald Trump, ha pres durant els quatre anys de mandat. La gestió de la pandèmia, l’emergència climàtica i la immigració han sigut tres aspectes clau de la campanya del president electe, que va prometre revertir el llegat de Trump des del dia 1 a la Casa Blanca.

Gestió de la crisi del coronavirus

Gestió de la crisi del coronavirus

Retorn a l’Organització Mundial de la Salut

Biden vol desfer els passos fets per Trump per abandonar l'OMS i tornar a convertir els EUA en un líder actiu de l’organització.

Ampliació de l’ús de la mascareta

Un mandat nacional que es proposa el repte d’aconseguir en 100 dies l’ús generalitzat de la mascareta i el distanciament social que afecta totes les propietats i empleats federals.

Reestructuració del govern federal

Es crearà el càrrec del coordinador de resposta a la pandèmia, que serà l’encarregat d’informar directament el president sobre el procés de vacunació, el testeig i la logística d’equipament necessari per controlar els contagis. A més, tornarà la figura de director de seguretat mundial de la salut i biodefensa, que va crear l’administració Obama per gestionar l’epidèmia de l’Ebola el 2014.

Ampliació de la moratòria de desnonaments i execucions hipotecàries

Davant la crisi econòmica que ha deixat el covid-19, la nova administració ampliarà a les famílies el límit de temps permès per pagar els deutes, almenys, fins al 31 de març.

Ampliació de la suspensió de pagament dels préstecs per a estudiants

Fins al 30 de setembre. A més, Biden va prometre en campanya que faria condonar 10.000 dòlars (8.265 euros) d’aquests préstecs a cada estudiant, però aquesta ordre encara no ho preveu.

Resposta a l’emergència climàtica

Retorn a l’Acord de París

És una de les principals promeses de campanya. Trump va anunciar el 2017 que abandonaria el pacte internacional, signat per 195 països dos anys abans. El 4 de novembre de 2020, un dia després de les eleccions, es va consumar la retirada. Biden hi tornarà.

Rescissió del permís de construcció de l’oleoducte Keystone XL i revocació de projectes d’extracció de gas i petroli

Estava prevista l’ampliació de la canonada Keystone, que transportaria petroli del Canadà als EUA i va començar a construir-se l’any 2010. El 2015, davant l'onada de protestes internacionals, l’administració d’Obama va paralitzar alguns permisos d’ampliació. Però el 2017 Trump va intervenir per rellançar el projecte. La nova administració anul·larà la construcció, una mesura que anirà acompanyada de l’anul·lació de projectes extractivistes en espais naturals protegits.

Immigració

Derogació de la llei que prohibeix l’entrada a migrants procedents de països musulmans

Trump va restringir el 2017 els viatges i la immigració als EUA des de Síria, l'Iran, l'Iraq, el Sudan, Líbia, Somàlia i el Iemen, abans d'afegir-hi Eritrea, Nigèria, Birmània, el Kirguizistan i Tanzània el 2020.

S’atura la construcció del mur amb Mèxic

S’eliminarà la desviació de fons públics que l’emergència nacional declarada per Trump atorgava al finançament del mur.

Defensa del programa per la ciutadania dels 'dreamers'

Consisteix en concedir l’estatus permanent i facilitar el camí a la ciutadania al milió de persones que van ser portades il·legalment als Estats Units quan eren menors. Obama va engegar el programa per protegir-los de la deportació, Trump va impugnar la llei però el Tribunal Suprem la va confirmar.

Canvi en les prioritats de detenció de Trump per a immigració i control de duanes

Tot i que no detalla els canvis, Biden diu que derogarà l’ordre que el president Trump va donar la primera setmana del seu mandat, quan va fer més estricte el control de la immigració. Segons el comunicat, l'administració Biden establirà “polítiques d’immigració civil que protegeixin millor el poble nord-americà i estiguin en línia amb els nostres valors i prioritats”.

Protecció dels ciutadans de Libèria que faci temps que són als EUA

La “sortida d’aplicació diferida” dels liberians que portin uns quants anys vivint als EUA s’ampliarà un any més. Trump va considerar acabar amb aquest ajornament, però Biden l’amplia amb aquesta ordre, així que aquestes persones podran quedar-se als EUA fins al 30 de juny del 2022.

Defensa dels drets humans

Avanç cap a l’equitat racial al govern federal

Biden vol que totes les agències federals revisin l’equitat en els seus programes i accions. Per exemple, amb aquesta acció executiva l’Oficina de Gestió i Pressupost analitzarà si els diners federals es distribueixen de manera equitativa entre les diferents comunitats, sense discriminació de cap tipus.

Reforma del cens per tornar a incloure els indocumentats en el repartiment de fons federals

És a dir, revertir l’ordre del president Trump, que al juliol va decidir treure del recompte els nord-americans sense documentació. La futura assessora de política interior, Susan Rice, va referir-s’hi dient que “viola la constitució i no concorda amb la història de la nació i el compromís amb la democràcia representativa”.

Reforç de la protecció laboral davant la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere

Biden reforçarà la legislació federal antidiscriminació per assegurar-se que inclou i protegeix de manera adequada les persones LGTBIQ+.

stats