Internacional 14/04/2015

Boko Haram ha segrestat més de 2.000 dones en l'últim any

Les segrestades són convertides en esclaves sexuals o en combatents, segons un informe d'Amnistia Internacional

Ara
2 min
La ciutat nigeriana de Bama, abans i després de la devastació de Boko Haram. / Amnistia Internacional

BarcelonaTot i que el segrest de 276 noies d'una escola de Chibok, just fa un any aquest dimarts 14 d'abril, és el que més atenció mediàtica ha acaparat, el grup terrorista Boko Haram ha segrestat més de 2.000 dones i nenes des de principis de 2014, segons un informe d'Amnistia Internacional publicat amb motiu del primer aniversari del segrest de Chibok.

Les segrestades són forçades sexualment, a algunes se les obliga a casar-se amb combatents i a d'altres se les entrena per entrar en combat, segons han relatat algunes d'elles que han aconseguit escapar. L'informe també documenta fins a 5.500 morts de civils en aquest temps a mans de Boko Haram, a més de la captació també d'homes i nens per convertir-los en combatents a la força. Als que s'hi neguen, els assassinen.

En quatre viatges a Nigèria i el Camerun entre 2014 i 2015, Amnistia Internacional ha entrevistat 189 víctimes i testimonis dels atacs de Boko Haram, a més d'autoritats locals, fonts militars i activistes pels drets humans. L'informe també documenta amb imatges de satèl·lit la devastació que els terroristes han deixat al seu pas en diverses localitats nigerianes.

Sota el títol 'La nostra missió és disparar, massacrar i matar: el regnat del terror de Boko Haram', l'informe retrata també el 'modus operandi' de la milícia islamista quan conquereix algun poble o ciutat: en arribar arreplega les armes que troba, executa els representants de l'autoritat i separa homes i dones. Entre els homes, els que no accedeixen a ser reclutats són assassinats. També maten els cristians, homes o dones, que no accepten convertir-se a la religió musulmana. De seguida, estableixen noves normes i restriccions de circulació, que afecten especialment les dones, amb flagel·lacions públiques i lapidacions per als qui les incompleixen.

stats