CRISI DELS MÍSSILS
Internacional 31/07/2017

Bombarders dels EUA sobrevolen Corea

El Pentàgon fa les maniobres com a resposta al míssil que Pyongyang va llançar divendres

Ara
2 min
Un bombarder B-1B dels EUA sobrevolava ahir la península de Corea, acompanyat d’un caça 
 F-15K de Corea del Sud.

BarcelonaLa tensió entre Corea del Nord i els Estats Units va augmentar encara més ahir, fins a arribar gairebé al límit. Dos bombarders nord-americans B-1B van sobrevolar la península de Corea, en resposta al míssil intercontinental que el règim de Kim Jong-un va llançar divendres i que va caure en aigües del mar del Japó. A més, els Estats Units també van fer amb èxit una prova del seu sistema antimíssils THAAD, a Alaska. Els experts opinen que els míssils nord-coreans tenen capacitat per arribar precisament fins a Alaska, que es troba a 5.500 quilòmetres de distància.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos bombarders nord-americans van sobrevolar la península de Corea acompanyats de caces F-2 japonesos i aeronaus militars F-15K sud-coreanes. No és la primera vegada que el Pentàgon realitza maniobres d’aquest tipus. Ja ho va fer després que el règim de Pyongyang llancés el seu primer míssil intercontinental el 4 de juliol, o després que s’anunciés el 19 de juny la mort d’Otto Warmbier, el jove estudiant nord-americà que va estar detingut durant 17 mesos a Corea del Nord i va ser posat en llibertat en estat de coma.

Amenaces de Pyongyang

“Si els Estats Units continuen amb les seves aventures militars contra nosaltres i insisteixen en els seus plans de sancions superintensives, respondrem amb una acció contundent i justa, com ja hem advertit anteriorment”, va informar el ministeri d’Afers Estrangers de Corea del Nord a través d’un comunicat. El Senat nord-americà va aprovar dijous una llei que imposa noves sancions a Pyongyang pel seu programa de míssils. Per exemple, endureix les penalitzacions per la venda de determinats minerals i material militar a aquest país.

Malgrat les amenaces del règim de Kim Jong-un, però, el Pentàgon va deixar ben clar ahir que les seves maniobres són una “resposta directa al llançament provocatiu de míssils” a càrrec de Corea del Nord. “La diplomàcia continua endavant. Amb tot, tenim una responsabilitat amb els nostres aliats i la nostra nació, i hem de mostrar un compromís ferm i preveure el pitjor dels escenaris”, va informar a través d’un comunicat el general Terrence J. O’Shaughnessy, comandant de les forces aèries nord-americanes del Pacífic. L’oficial també va destacar que les tropes dels EUA estan preparades per actuar de manera “ràpida, letal i aclaparadora en el moment i lloc escollits”.

Crítiques a la Xina

El president nord-americà, Donald Trump, va acusar la Xina dissabte de no fer “res” per ajudar els EUA a frenar les ambicions nuclears de Corea del Nord, i va advertir que no acceptarà que aquesta situació continuï, però no va precisar com ho pensa fer.

De fet, Trump va realitzar aquest anunci mitjançant Twitter, que s’està convertint en la seva principal plataforma de comunicació. “Estic molt decebut amb la Xina. Els nostres estúpids líders anteriors li han permès guanyar milers de milions de dòlars l’any en comerç, però no ha fet RES per nosaltres amb Corea del Nord, només parlar”, va piular Trump. “No permetrem que això continuï. La Xina podria resoldre aquest problema fàcilment”, també va escriure.

stats