Internacional 26/04/2020

Johnson torna a Downing Street per reincorporar-se dilluns a la feina

El Regne Unit es prepara per a una "nova normalitat" de manera molt gradual i encara sense dates

Quim Aranda
3 min
Boris Johnson, primer ministre britànic

LondresEl primer ministre britànic, Boris Johnson, ha tornat a Downing Street a darrera hora d'aquest diumenge per tal de reincorporar-se al seu despatx aquest dilluns. El premier té "moltes ganes de començar” la batalla contra el coronavirus, han revelat alguns dels seus ministres, segons publicaven a primera hora del matí diferents mitjans de comunicació britànics. Dues setmanes i un dia després d’haver sortit de l’hospital on va ser atès –fins i tot va passar tres dies a l'UCI per tractar-se de la infecció de coronavirus–, Johnson farà un altre cop "el seu horari normal".

Un retorn a les tasques de govern que ve marcat tant per les crides de diferents sectors de la societat per fer públic un pla detallat per començar a alleugerir les mesures restrictives –tot i que molt relaxades en relació amb Espanya– imposades la nit del 24 de març com per les crítiques a la gestió, en especial en relació amb la falta d’equipament de seguretat per als sanitaris i el fracàs, per segon dia consecutiu, aquest divendres i dissabte, del programa de tests massius per als professionals de tots els sectors clau i els seus familiars si experimentaven simptomatologia de la covid-19.

Boris Johnson ha estat recuperant-se a la residència de camp oficial, Checkers, i probablement participarà dimecres tant en la conferència de premsa diària de Downing Street com en la sessió de control setmanal al govern. Haurà de respondre, entre altres qüestions, a les informacions que han assegurat els últims dies que durant els mesos de gener i febrer va menystenir la gravetat de la pandèmia i, fins i tot, va deixar d’assistir a cinc reunions del comitè de seguretat del govern que va analitzar el que estava passant a Wuhan.

La nova normalitat

El premier ha mantingut aquest divendres una reunió amb els seus assessors, on va rebre informació “sobre els plans desenvolupats per entrar en la següent fase de la lluita contra la malaltia”, segons fons de la seva oficina, que també asseguren que va citar Cícero –“Salus populi suprema lex ests”– per indicar que la màxima que ha de guiar l’acció del govern és la salut de la població evitar un segon brot de la pandèmia.

El Regne Unit es prepara per a la nova normalitat després que aquest dissabte superés la dramàtica xifra de 20.000 morts només en hospitals, i que aquest diumenge s'hagi informat que el nombre total de defuncions per coronavirus, fins a les 17.00 h. d'ahir, havia arribat a 20.751.

Entre les mesures que el Regne Unit pot imposar en les pròximes fases de la vida post covid-19, i mentre no hi ha una vacuna, s’inclou que els passatgers que arribin als aeroports i ports britànics seran obligats a passar una quarantena de quinze dies abans de poder circular lliurement pel país. La mesura és pràcticament idèntica a la que ha posat en marxa Singapur, i s’aplicaria per igual a britànics i a estrangers.

Com a part dels plans de la "nova normalitat" per a les empreses, el govern està elaborant plans separats per introduir mesures d’un estricte distanciament social en els llocs de treball. En qualsevol cas, l’obertura serà molt gradual.

stats